KORNATSKA TRAGEDIJA

Žalba zbog obustave postupka protiv Slavice

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 12.06.2009 19:17
  • Objavljeno 12.06.2009 u 19:11
dražen slavica

dražen slavica

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Nikša Stipaničev

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku podnijelo je danas Vrhovnom sudu žalbu protiv rješenja Županijskog suda u Šibeniku kojim je obustavljen kazneni postupak protiv Dražena Slavice zbog počinjenja kaznenog djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine, odnosno počinjenja teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti u kornatskoj tragediji

Potvrdila je to u telefonskom razgovoru za Hinu županijska državna odvjetnica Živana Beroš Dodig. 'Žalili smo se na rješenje Županijskog suda jer smo nezadovoljni tim rješenjem, odnosno da nije riječ o kaznenom djelu', kazala je Beroš Dodig.

Dodala je kako je Županijski sud u Šibeniku propustio dostaviti rješenje obiteljima poginulih vatrogasaca, iako oni također imaju pravo na žalbu. Stoga je Županijsko državno odvjetništvo zatražilo od Županijskog suda da svoju odluku dostavi i obiteljima poginulih vatrogasaca.

Na službenim internetskim stranicama šibenskog Županijskog državnog odvjetništva podsjećaju da optužnica tereti Dražena Slavicu da je 30. kolovoza 2007. godine kao zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije i zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Šibenik zapovjedio da se organizira skupina gasitelja za gašenje požara na otoku Kornatu i to iz redova Javne vatrogasne postrojbe Šibenik i DVD-a iz Tisnog, Vodica i Zablaća. Slavica je to zapovjedio nakon što je dobio obavijest da je u Nacionalnom parku Kornati na otoku Kornat izbio požar koji se uslijed jakog južnog vjetra širi duž cijelog otoka.

Optužnica ga tereti da je nakon dolaska gasitelja na zborno mjesto, protivno odredbama više zakona među kojima i Zakona o zaštiti na radu, Zakona o vatrogastvu, Zakona o radu te protivno mnogim pravilnicima o zapošljavanju maloljetnika i poslovima s posebnim uvjetima kao i zbog nepoštivanja rokova za ponovnu provjeru sposobnosti radnika, zapovjedio da se svi ukrcaju u helikopter. Odlučio je to unatoč tomu što je vidio okupljene gasitelje i znao kakva je njihova osposobljenost.

Tereti ga se i da je unatoč tome što je u dva navrata bio izvješten o požaru i okolnostima na otoku Kornatu naložio da se kanader s toga požarišta preusmjeri na drugo, podsjećaju u Županijskom državnom odvjetništvu. Također protivno Planu intervencija kod velikih požara otvorenog prostora nije poslao dodatne snage u pomoć vatrogascima na Kornatu, znajući da time dovodi u opasnost njihove živote. Slavica, kako se navodi u optužnici, ni nakon dojave o opkoljenim gasiteljima u vatri nije sukladno Zakonu o zaštiti i spašavanju o tome izvijestio nadležni Centar 112 u Šibeniku.

Sve dojave Slavica je ignorirao čime je doveo u opasnost živote gasitelja. Također ga se tereti da je lažno prikazao stanje na požarištu uslijed čega posade dvaju helikoptera upućenih na Kornat nisu raspolagale točnom informacijom, pa nisu mogli na odgovarajući način pomoći ozlijeđenim vatrogascima, podsjećaju u Županijskom državnom odvjetništvu.

Županijski sud u Šibeniku ovaj je tjedan donio rješenje da se obustavlja kazneni postupak protiv Slavice uz obrazloženje da u optužnici nije utvrđena uzročno-posljedična veza između propusta kojima se tereti Slavica i eruptivnog požara koji je prouzročio pogibiju 12 vatrogasaca na Kornatu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi