sporno pomilovanje

Zakuhali buru pa utihnuli: Na optužbe iz HDZ-a da je njihovu akciju organizirao Milanović jedino je Ćesić Rojs bio brutalan, poprilično

19.04.2022 u 13:40

Bionic
Reading

Zahtjev za pomilovanjem Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, dvojice čelnika jugoslavenskih tajnih službi osuđenih u Njemačkoj za ubojstvo emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine, odvjetnik Anto Nobilo tijekom dana osobno će predati u Ministarstvu pravosuđa i uprave. Ono će ga, nakon što kompletira dokumentaciju, proslijediti predsjedniku Zoranu Milanoviću na odluku

U nešto više od dvije godine jednaku proceduru prošla su točno 274 zahtjeva za pomilovanjem, no Milanović - koji se o tom institutu ranije izjašnjavao kao o 'reliktu prošlosti' i najavljivao njegovo ukidanje - nijedan zahtjev nije potpisao. Sa slučajem osuđenih Udbinih ubojica mogao bi postupiti nešto drugačije, opravdavajući taj potez njihovim kasnijim zaslugama u stvaranju samostalne Hrvatske te zdravstvenim stanjem i poodmaklom dobi. U tomu mu je pomogla 'topnička priprema' u obliku pisma nekolicine generala iz Domovinskog rata, koji su se također založili za Perkovčevo i Mustačevo pomilovanje.

Potpisali su ga Ante Gotovina, Ivan Čermak, Pavao Miljavac, Ljubo Ćesić Rojs, Davor Domazet Lošo, Krešo Ćosić i Marinko Krešić. Svoj potpis potom su povukli Ćosić i Krešić, a naknadno ga je dao general Luka Džanko.

'Ovo nije bila inicijativa samih generala, nego Zorana Milanovića', neslužbena je reakcija koju je HDZ plasirao u više hrvatskih medija. Očekuje se da će se o svemu uskoro očitovati i premijer Andrej Plenković.

Odvjetnik dvojice osuđenika Anto Nobilo za Slobodnu Dalmaciju otkrio je dio argumentacije iz zahtjeva za pomilovanje: tvrdi da bi Perković i Mustač, premda su u Njemačkoj osuđeni na doživotni zatvor, u praksi bili pušteni nakon pet do sedam godina i pritom protjerani iz zemlje. Kako su oni i izručeni na suđenje pod uvjetom da kaznu odsluže u Hrvatskoj, presude su im 'prevedene' na hrvatskih 30 i 40 godina - umjesto maksimalnih 15, što Nobilo smatra da bi dobili u slučaju da im se doista sudilo u domovini. 'Upali su u procjep', tvrdi Nobilo.

'Najteži Veliki tjedan' Marinka Krešića

Od pravne argumentacije znatno je intrigantnije generalsko pismo potpore dvojici Udbaša koje prijeti sve očitijim razdorom u braniteljskim, odnosno prije svega generalskim redovima. Svi redom - i generali koji su ga potpisali, i oni koji su ga povukli - tvrde da ni u jednom trenutku nisu bili izloženi pritiscima.

'Priopćenje sam potpisao u nedjelju, na najveći katolički blagdan. Ovo mi je bio najteži Veliki tjedan jer sam želio imati mir. Bio sam na obilježavanju 30. godišnjice osnutka HVO-a. Nazvali su me ratni kolege i zamolili da dam potporu ljudima koji su dali doprinos u Domovinskom ratu, a koji su u poodmakloj dobi i bolesni. Pitali su da li želim podržati prijedlog za pomilovanje tih ljudi. U tom obliku, vjerujući svojim kolegama, dao sam svoju suglasnost. To sam učinio i nisam želio ništa dalje komentirati jer nisam znao detalje te poruke. To me je uništilo. Čim smo potpisali, objavljeno je u javnosti i to je bila glavna tema. A nije bila glavna tema da se to pitanje raspravi', kazao je za HRT Marinko Krešić, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora.

General Krešimir Ćosić, inače i savjetnik ministra obrane Marija Banožića, svoje povlačenje potpisa obrazložio je time da 'ne želi biti dio novih-starih javnih političkih sukobljavanja'.

S druge strane, generali potpisnici sada su se uglavnom odlučili na šutnju, redom odbijaju novinarske pozive i ponude za daljnja objašnjenja. Ivan Čermak kazao nam je da je zauzet sastancima i da će možda progovoriti 'za dva do tri dana'. Tportalu se ipak odazvao Ljubo Ćesić Rojs, koji tvrdi da ostaje pri svome.

Rojs: 'Ja sam HDZ, ali onaj Tuđmanov HDZ'

'Nemam što dalje komentirati: nitko me ni na što nije prisiljavao, niti namjeravam promijeniti svoje mišljenje. Prije mene pismo su potpisala dvojica generala, a nakon mene još njih nekoliko', kazao nam je Ćesić Rojs. Upitali smo ga o kome se radi, s obzirom na to da mediji spekuliraju da su to bili Ante Gotovina i Ivan Čermak.

'Ne, neću vam to otkriti. U svakom slučaju radi se o većim autoritetima od mene', kaže ovaj umirovljeni general. Na optužbe iz HDZ-a da je njihovu akciju zapravo organizirao Zoran Milanović, Ćesić Rojs bio je poprilično brutalan:

'J..e mi se što će reći HDZ, pola Udbe ionako je tamo. Ja sam HDZ, ali onaj Tuđmanov HDZ', kazao nam je.

Osoba vrlo bliska generalu Anti Gotovini, s kojom je tportal razgovarao, tvrdi da je 'normalno dati potporu osobama koje su imale značajnu ulogu u stvaranju samostalne Hrvatske, a koje su uz to stare i bolesne'.

'Oni imaju pravo zatražiti milost u obliku pomilovanja, a za to su dobili podršku umirovljenih generala. No nisam siguran da je taktika njihova odvjetnika Nobila sasvim u skladu s time: jedno je tražiti milost, a nešto sasvim drugo pomilovanjem se obračunavati s pravosudnim institucijama i rušiti njihove odluke', kazao nam je ovaj sugovornik.

Sam Gotovina se, rečeno nam je, o ovom pitanju sasvim sigurno neće oglašavati. Osim ukoliko ga netko ne 'zaskoči' na ulici, a i tada će tek kazati da ostaje pri onome što je potpisao.