pitamo vas

[ANKETA] Sudbina šefova tajne službe iz doba Jugoslavije uzburkala duhove: Treba li Milanović pomilovati Perkovića i Mustača?

19.04.2022 u 10:32

Bionic
Reading

Odvjetnici Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, bivših čelnika jugoslavenske Službe državne sigurnosti osuđenih u Njemačkoj na doživotni zatvor zbog pomaganja u ubojstvu hrvatskog emigranta u Njemačkoj Stjepana Đurekovića, a koji kaznu odslužuju u Hrvatsku, u utorak bi trebali Ministarstvu pravosuđa predati molbu za njihovo pomilovanje. O tome hoće li dvojac biti pomilovan odlučuje predsjednik RH Zoran Milanović

Perković i Mustač osuđeni su u Münchenu 2016., nakon što ih je Hrvatska izručila temeljem europskog uhidbenog naloga unatoč pokušaju Vlade Zorana Milanovića da promjenom Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU, popularno zvanima lex Perković, osigura da do izručenja ne dođe. Obojica su u Njemačkoj osuđeni na doživotni zatvor, a usklađivanjem s hrvatskim pravosuđem kako bi mogli nastaviti izdržavati kazne u Hrvatskoj, s obzirom na to da u Hrvatskoj ne postoji doživotna kazna, Perković je dobio 30 godina, a Mustač 40.

Molbu za pomilovanjem odvjetnici će Ministarstvu pravosuđa predati danas (u utorak), a Ministarstvo će je zatim proslijediti predsjedniku RH Zoranu Milanoviću koji odlučuje o pomilovanjima. I tu dolazi do zanimljive situacije, s obzirom na to da Milanović u nešto više od dvije godine mandata nije pomilovao nijednu osobu unatoč tome što je dobio 274 zahtjeva za pomilovanjem. Štoviše, u predizbornoj kampanji je govorio kako nikoga neće pomilovati i da bi institut pomilovanja trebalo ukinuti jer da je to relikt prošlosti.

Josip Perković i Zdravko Mustač Izvor: Pixsell / Autor: Boris Ščitar

Kao podrška pomilovanju Perkovića i Mustača objavljeno je i pismo nekolicine umirovljenih generala koje su potpisali Ivan Čermak, Krešimir Ćosić, Ljubo Ćesić Rojs, Davor Domazet Lošo, Ante Gotovina, Marinko Krešić i Pavao Miljavac, od kojih su dvojica, Ćosić i Krešić, naknadno povukli svoje potpise.

HDZ se protivio zaštiti Perkovića i Mustača još u vrijeme donošenja lexa Perković, a ministar pravosuđa Ivan Malenica prije nekoliko dana je izjavio kako bi, u slučaju da ih pomiluje, Milanović napravio presedan jer dosad nije nikoga pomilovao. Ako bi se to dogodilo, smatra Malenica, na Milanoviću bi bilo da objasni takvu političku odluku. Neslužbeno iz HDZ-a, pak, kako je objavio Jutarnji list, tvrde da iza inicijative umirovljenih generala stoje upravo Milanović i njegovi suradnici.

U korist pomilovanja dvojice bivših čelnika Službe državne sigurnosti navodi se njihova uloga u Domovinskom ratu i doprinos stvaranju hrvatske države, a protivnici pomilovanja kažu kako su oni osuđeni za djela koja nemaju veze sa stvaranjem države, odnosno koja su počinjena u ime bivše SFRJ koja je negirala slobodu i od koje se Hrvatska osamostalila 1991.

Čitatelje tportala pitamo misle li da bi Perkovića i Mustača trebalo pomilovati.