neslužbena izjava

HDZ: Inicijativa za pomilovanjem nije potekla od generala nego od Milanovića

19.04.2022 u 12:13

Bionic
Reading

Inicijativa za pomilovanjem jugoslavenskih, a potom hrvatskih obavještajaca Josipa Perkovića i Zdravka Mustača nije potekla od generala iz Domovinskog rata, već je riječ o inicijativi predsjednika Republike Zorana Milanovića, neslužbeno su u utorak reagirali iz HDZ-a

''Osim što Milanovićeva incijativa nepotrebno dijeli društvo i unosi nemir među generale i branitelje, ona uvodi i dvostruke kriterije prema sudionicima Domovinskog rata i hrvatskim braniteljima. Osim sada za dokazane nalogodavce udbaških zločina, ni za jednog se branitelja nije zbog doprinosa obrani tražilo oslobađanje od odgovornosti za kaznena djela'', kaže izvor blizak vrhu vladajuće stranke.

U HDZ-u ocjenjuju da teza o zaslugama u stvaranju hrvatske države kao argumentu za izlazak na slobodu nije osobito uvjerljiva, jer su Perković i Mustač osuđeni za djela koja nemaju veze sa stvaranjem hrvatske države, ''dapače počinjeni su u ime službi bivše SFRJ koja je negirala hrvatsku slobodu i od koje se Hrvatska osamostalila 1991.''.

Ministar pravosuđa Ivan Malenica bio vrlo jasan kada je rekao da bi Milanović, u slučaju da pomiluje Perkovića i Mustača, napravio presedan jer od stupanja na predsjedničku dužnost nije odgovorio na 274 molbe za pomilovanjima koje mu je uputilo resorno ministarstvo.

HDZ-ov izvor slaže se s Maleničinom ocjenom da će Milanović morati "podosta toga objasniti javnosti" ako odluči da njegovo prvo i jedino pomilovanje u mandatu bude ono Perkovića i Mustača.

Josip Perković i Zdravko Mustač Izvor: Pixsell / Autor: Boris Ščitar

Pomilovanje Perkovića i Mustača bilo bi presedan

''Ako se to dogodi u slučaju Perković-Mustač, to bi bio presedan. Usto, oni su u vrlo ranoj fazi odsluživanja kazne zatvora, osuđeni za najteža kaznena djela, a samu presudu, koja je utvrdila njihovu odgovornost za ubojstvo hrvatskog državljanina u emigraciji, nitko pa ni generali u svom pismu ne osporavaju'', kažu u HDZ-u.

Na inicijativu za pomilovanjem reagirao je i Mario Kapulica, predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a „dr. Franjo Tuđman“, koji smatra da je inicijativa ''popraćena zloćudnim konstrukcijama u čijoj je osnovi stavljanje Tuđmana, Šuška, volje hrvatskog naroda te žrtve hrvatskih branitelja u drugi plan''.

"Teza kako ne bi bilo ni Tuđmana niti Hrvatske da nije bilo Josipa Perkovića, koju iznose neki zagovornici ove pravno upitne i barem zasad politički potpuno nejasne inicijative, očito potaknute od predsjednika Republike Zorana Milanovića, nije lansirana prvi put", navodi Kapulica.

Naslušali smo se već raznih „analitičara“ upornih u plasiranju teze da je suvremena i demokratska Hrvatska zapravo djelo UDBA-e, stoji u priopćenju Zajednice utemeljitelja HDZ-a.