marija bubaš

Zakon o vodi u Saboru: Želimo potaknuti građane na korištenje vode iz slavine

01.03.2023 u 14:12

Bionic
Reading

Predloženim Zakonom o vodi za ljudsku potrošnju želi se potaknuti građane na korištenje vode iz slavine umjesto one u plastičnim bocama, čime će pridonijeti i smanjenju otpada, rekla je u srijedu u Saboru državna tajnica u Ministarstvu zdravstva Marija Bubaš

„Ovim zakonom želimo potaknuti stanovnike na korištenje vode iz slavine čime bi se moglo pridonijeti smanjenju upotrebe plastike, smanjenju plastičnog otpad i emisije stakleničkih plinova što bi trebalo imati pozitivan utjecaj na ublažavanje klimatskih promjena“, rekla je državna tajnica Bubaš predstavljajući zakonski prijedlog.

Oko 92,7 posto stanovnike Hrvatske ima priključak na sustav javne vodoopskrbe, dodala je Bubaš. Od spomenutog zakona također očekuje da ojača povjerenje građana u zdravstvenu ispravnosti vode i vjerodostojnost rezultata analiza njezine kvalitete.

„O stanju kvalitete vode građani će biti informirani od strane županijskih zavoda za javno zdravstvo, dok je isporučitelj obavezan građanima davati provjerene i točne informacije o svim aspektima zdravstvene ispravnosti vode“, poručila je.

U zakonu se spominje i 2035. godina kao rok do kada se moraju zamijeniti sve olovne cijevi kojima su neke javne ustanove povezane s vodovodom.

„Olovne cijevi jesu problem, do 2035. smo obavezni eliminirati taj problem, zakon na izvoditelje radova stavlja obavezu poštivanja normi vezano uz materijale koji dolaze u doticaj s vodom“, naglasila je državna tajnica Bubaš.

Hrvatska u vrhu po zalihama pitke vode, smanjiti korištenje flaširane vode

Zastupnik SDP-a Arsen Bauk pozdravio je poticanje na korištenje vode iz slavine, no upozorio je da se Sabor ne drži te preporuke s obzirom da se u njegovi prostorijama koristi voda iz plastične boce

„Pogledajte, ovdje u sabornici imamo osam plastičnih boca, na teret državnog proračuna. Em ambalažu treba zbrinuti, što košta, em se šalje poruka da voda nije zdrava“, rekao je Bauk.

Osim poticanja građana, zastupnica Marijana Petir (NZ) smatra da na korištenje vode iz slavine treba poticati i ugostitelje.

  • +24
Nastavak 15. sjednice Hrvatskog sabora Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

„Hrvatska je u vrhu po zalihama pitke vode. Trebamo smanjiti korištenje flaširane vode, ali i poticati ugostitelje da je preferiraju u svojim objektima“, kazala je Petir.

U manjim naseljima diljem Slavonije nisu svi građani priključeni na sustav javne vodoopskrbe, već na bunare u vlastitim dvorištima, upozorila je Ružica Vukovac( Klub Za pravednu Hrvatsku).

„Koliko zakon uopće jamči svim građanima zdravstvenu ispravnu vodu, kada se neki načelnici uopće ne žele baviti tim problemom“, pitala je Vukovac.

Na bunare i seoske zdence osvrnula su i SDP-ova Andreja Marić, koja u njima vidi veliki potencijal.

„U mnogim selima zdenci s kvalitetnom izvorskom vodom propadaju, koliko samo ima tih zdenaca koji se mogu koristiti, ali se ne koriste jer ljudi napuštaju ta sela“, rekla je Marić

Mostov zastupnik Miro Bulj pozvao je na veća ulaganja u kontrolu voda za piće. „U zakonu ne piše tko će osigurati ta sredstva, to je vrlo bitno, da ne bi sve palo na lokalne samouprave i lokalne vodovode koji su ionako ugroženi“, poručio je Bulj.