zbog jedne vrste upaljen alarm

Stručnjak iz HZJZ-a o drogama u Hrvatskoj, otkrio i što je pokazala analiza otpadnih voda u Zagrebu

15.02.2023 u 20:40

Bionic
Reading

Španjolska policija razbila je organizaciju koja je proizvodila gumene bombone u obliku medvjedića - punjene THC-om i kemikalijama. Takvi proizvodi bili su namijenjeni i hrvatskom tržištu. O trendovima konzumacije droge za Novu TV govorio je pomoćnik ravnatelja HZJZ-a Željko Petković

Španjolski medvjedići s marihuanom trebali su doći i do Hrvatske, a u Čakovcu je maloljetnik prepodavao sintetski kanabinoid pomješan sa sadržajem smjese za povećanje mase. O strategiji, ali i o trendovima konzumacije droge za Novu TV govorio je pomoćnik ravnatelja HZJZ-a Željko Petković.

Kazao je kako nema saznanja da se takvo što, poput ovih španjolskih medvjedića, proizvodi u Hrvatskoj, ali da su u nekoliko navrata bili zaplijenjeni laboratoriji u kojima su se proizvodili različiti stimulansi.

"Što se tiče ovih medvjedića, zadnjih godina postao je trend da se različiti kanabinoidi - najčešće se radi o THC-u - miješaju, odnosno budu sastojak različitih prehrambenih proizvoda, poput bombona, čokolada, kolača, i na taj način se mogu konzumirati. Takvo što je vrlo opasno, jer ne znate kolika je količina kanabinoida, konkretno THC-a u proizvodu", rekao je Petković.

Istaknuo je da Hrvati najviše konzumiraju marihuanu, no dodao je da je svaka konzumacija droge opasna. "Ne znate što konzumirate, koje će biti posljedice, a naročito je opasno konzumiranje heroina, odnosno opijata. Zadnja brojka prije dvije godine pokazala je da je u Hrvatskoj od direktnog predoziranja umrlo 99 osoba. Tu se radi o predoziranju heroinom, odnosno opijatima", kazao je.

  • +31
Spaljivanje droge u Našicama Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

Što se tiče nekakvog prosjeka broja ovisnika na sto tisuća stanovnika, odstupa Zagreb i županije koje se nalaze uz jadransku obalu.

"Što se tiče analize otpadnih voda, ona se u Zagrebu radi na godišnjoj bazi i vidljivo je da imamo izuzetan porast stimulansa. Konkretno, radi se o heroinu, puta tri, odnosno puta pet, ako promatramo 2019. i 2021. Isto tako, radi se i o amfetaminima, odnosno ecstasyju, koji se na neki način vratio na tržište - puno je potentniji i puno je jači nego što je bio prije, i to je opet jedan alarm", naveo je Petković.