SVEČANOST INAUGURACIJE

Zahvala Mesiću i Josipoviću uz zvižduke iz publike

  • +7

Inauguracija predsjednice Kolinde Grabar Kitarović

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

Bionic
Reading

Nova hrvatska predsjednice Kolinda Grabar-Kitarović prisegnula je danas na Trgu svetog Marka u Zagrebu. Inauguraciji je nazočilo 88 stranih izaslanstava, među njima devet šefova država

13.00 Kraj svečane inauguracije uz pjesmu 'Dream for the future' zbora Izvor. Nova predsjednica prima čestitke stranih izaslanstava.

12.55 Četiri zbora - Lado, zbor HRT-a, akademski zbor 'Ivan Goran Kovačić i zbor mladih 'Izvor' - izvode završno kolo iz opere 'Ero s onog svijeta' Jakova Gotovca.

12.53 Solistica Radojka Šverko uz pratnju orkestra HV-a izvodi pjesmu 'Ljubim te do bola'.

12.50 Folklorni ansambl 'Lado' pjeva tradicionalnu pjesmu 'Lijepo pjeva za lugom djevojka'.

12.43 Predsjednica sa suprugom sišla je s pozornice i sjela je u prvi red sjedala s lijeve strane, gdje su uzvanici iz Hrvatske.

12.42 'Hrvatska će biti bogata zemlja, jer ne postoji nijedan razlog da to ne bude. Želim jednoga dana svojim unucima pričati o vremenu kada smo, kao i u Domovinskom ratu, stali jedni uz druge u borbi za bolji život u Hrvatskoj i kako smo i tu bitku dobili. Jer mi smo pobjednički narod, postojan narod, vrijedan narod. Nema toga što mi ne možemo postići kad smo kad smo jedinstveni. Vjerujem u te, zemljo moja Hrvatska!', uskliknula je predsjednica.

12.39 'Moj će mandat posebice biti posvećen mladima. Moramo im otvoriti prostor u gospodarstvu, politici i društvenom životu. Moramo im dati posao. Neka se čuje njihov glas – oni su obrazovani, željni uspjeha i neopterećeni prošlošću', istaknula je nova predsjednica.

12.38 'Očekujem da sa susjedima napokon riješimo otvorena pitanja poput graničnih sporova, a u odnosima sa Srbijom posebno mjesto imat će status nestalih u Domovinskom ratu, kao i međusobna zaštita prava manjina.'

12.36 'Kao vrhovna zapovjednica, želim vrlo jasno naglasiti kako ćemo naše Oružane snage razvijati i čuvati. Članstvo u NATO-u jamči nam sigurnost, ali najbolji jamac naše opstojnosti i suvereniteta uvijek će biti moderne i dobro opremljene hrvatske Oružane snage.'

12.35 'Bit ću prvi gospodarski diplomat naše države i neumorno ću poticati izvoznike na iskorake koji se danas čine nemogućima. Prije svega, moramo bolje iskoristiti članstvo u Europskoj uniji kao i sporazume o slobodnoj trgovini, kako bismo izvoznicima otvarali i nova netradicionalna tržišta.'

12.32 'Upućujem poziv Vladi da učini sve kako bi poreznom politikom motivirala, a uklanjanjem administrativnih prepreka osnažila poduzetničku klimu i time potaknula snažniju privatnu inicijativu.'

12.30 'Naše gospodarstvo, kao i standard naših građana, već su šestu godinu pogođeni krizom. Desetci tisuća mladih napuštaju Hrvatsku. Među njima velik je broj onih fakultetski obrazovanih, koji bi trebali biti nositelji razvoja. Imamo izrazito negativne demografske trendove. Starimo kao nacija. Mnoge tvrtke odlaze u stečaj, druge, pak, gube utrku konkurentnosti na tržištu, ljudi ostaju bez posla, obitelji bez prihoda. Svjedoci smo teških poremećaja, koji traže žurno i usklađeno djelovanje svih sastavnica državne vlasti, kao i sindikata i poslodavaca. Nalazimo se u trenutku koji traži široki nacionalni konsenzus oko ključnih pitanja. Nema ni prostora ni vremena za podjele', rekla je Grabar Kitarović.

12.26 Čuju se zvižduci i negodovanje na imena Mesića i Josipovića.

12.25 'Želim zahvaliti i svojim prethodnicima – gospodinu Stjepanu Mesiću i gospodinu Ivi Josipoviću – na njihovom doprinosu izgradnji hrvatske demokracije. Neću se ustručavati pitati za savjet, jer i svoje različitosti moramo koristiti za dobrobit države.'

12.24 'Beskompromisno ću štititi socijalno najugroženije. Uloga predsjednice Republike jasno je definirana hrvatskim Ustavom. No, isto tako, svjesna sam svoje odgovornosti prema hrvatskim građanima, kao jedini visoki državni dužnosnik kojega građani izravno biraju.'

12.22 Na spomen imena Franje Tuđmanapublika je počela klicati.

12.20
Nova predsjednica započela je govor. 'Posebnu zahvalnost iskazujem hrvatskim braniteljima, koji su bili i ostat će zaglavni kamen naše domovine Hrvatske. Osobitu zahvalnost dugujemo prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, predvodniku tog povijesnog pothvata i utemeljitelju suvremene hrvatske države'.

12.15 Tekst prisege je u muškom rodu. Omejec je objasnila prije da se odnosi na oba roda.

12.13 Ceremoniju vodi predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec.

12.10
Započela je ceremonija prisege.

12.08 Renata Sabljak pjeva narodnu međimursku pjesmu 'Dej mi Bože'

12.05 Nakon državne himne minuta je šutnje za sve koji su položili život u Domovinskom ratu

12.00 Odjeknuo je pucanj Gričkog topa na kuli Lotrščak. Istovremeno zvone zvona crkve Sv. Marka. Grabar – Kitarović se penje na pozornicu zajedno sa suprugom Jakovom. Odjekuju fanfare.

11.49 Tomislav Karamarko je u razgovoru za Novu TV najavio bolja vremena za Hrvatsku. 'Jedna konzervativna opcija u Hrvatskoj dala je i prvu premijerku, a ima i najveći broj žena na listama Europskog parlamenta, neki bi se mogli iznenaditi, a to u biti govori o HDZ-u. Uzbuđen sam, povijesne odore posjećaju na našu slavnu povijest i na našu raznolikost i zajedništvo.' Uz Karamarka je njegova partnerica Ana Šarić

11.41 Grabar-Kitarović u društvu supruga Jakova pristiže na Markov trg. Građani je pozdravljaju i plješću.
 
11.38Davor Majetić, direktor Hrvatske udruge poslodavaca, druži se s poduzetnikom Sašom Cvetojevićem i Tedeschijem. Gledalište se popunilo.

11.25 Stigao je i vlasnik Atlantic grupe Emil Tedeschi. Zanimljivo je da su pisac Ante Tomić i Nino Raspudić bili na metar jedan od drugoga, još se sjećamo njihovog obračuna komentarima. Nisu se pozdravili.

11.18 Inauguracija se pozorno prati i na twitteru, ali čini se da korisnici ove društvene mreže ne mogu prestati zbijati šale na račun novog slogana Hrvatske turističke zajendnice 'Croatia-full of life'.


11.02 Dražen Budiša je stigao u društvu Dorice Nikolić. Toni Cetinski i Dudo Šimenc sjede jedan kraj drugoga, a pored njih Robert Kovač i supruga Anica koja razdragano maše zastavom. Brata Nike nema. Anica Kovač izljubila je Željku Markić.

11.00 Kamere HTV-a zabilježile su susret poduzetnika Tome Horvatinčića sa Đurom Njavrom, dekanom ZŠEM-a i HDZ-ovim stručnjakom za gospodarstvo.

10.55 'Pozitivna je činjenica da je Hrvatska prvi put dobila predsjednicu, to je u političkom smislu važan pokazatelj da smo prešli nekakve pragove, to je važno za buduće ravnopravno sudjelovanje žena u politici, ističe Raspudić, rekao je sveučilišni profesor i politički analitičar Nino Raspudić koji prvi put nazoči predsjedničkoj inauguraciji. Podsjeća međutim, da Grabar-Kitarović dolazi na funkciju u vrlo teškom gospodarskom trenutku, nakon šest godina krize. Čekat će je, po svemu sudeći, teška kohabitacija sa SDP-om Vladom, procjenjuje Raspudić i napominje kako bi predsjednica, koja trenutno ima najveći legitimitet na kompletnoj političkoj sceni, mogla biti faktor stabilnosti.

10.53 Došao je i Milan Bandić, a pet minuta prije njega pristigla je Sandra Švaljek. Bandić se u kratko razgovoru zadržao sa Zdravkom Mamićem, koji je na trg došao s bratom Zoranom i vlasnikom Croduxa Ivanom Čermakom.

10.43 Na trg pristižu akademici-Zvonko Kusić i estrada - Marko Perković Thompson, Toni Cetinski i Nives Celzijus.

10.38Dubrovački trombunjeri među kojima je i PR stručnjak Krešimir Macan spremaju se na doček nove predsjednice. Macan je sudjelovao u predsjedničkoj kampanji Ive Josipovića.

10.30 Čistačice još dovršavaju posljednje poslove. U publici već sjede Zdravko Tomac i Anto Đapić, a na Markov trg upravo pristižu Đuro Glogoški i Josip Klemm.

10.15 Grabar Kitarović će biti obučena u haljinu kraljevske plave boje, a kreaciju za inauguraciju za nju je napravila hrvatska modna kuća Stolnik

10.06 U tijeku su zadnje pripreme. Dotjeruje se prostor iz kojeg će inauguraciju pratiti visoki dužnosnici.

10.00 U Zagreb je stigao jutros srpski premijer Aleksandar Vučić. Prije inauguracije položio je vijenac kod spomenika Nikoli Tesli na uglu Masarykove i Preradovićeve ulice, gdje ga je dočekao Milorad Pupovac. Vučić je poručio da je vrijeme da se Hrvatska i Srbija okrenu budućnosti.