POČASNA STRAŽA

Josipovićev Macan sa zapetim trombunom na Kolindinom slavlju

06.02.2015 u 06:59

  • +3

Dubrovački trombunjeri

Izvor: Društvene mreže / Autor: Krešimir Macan

Bionic
Reading

Prema detaljima skorašnje inauguracije novoizabrane predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koji su počeli curiti u medije, ona bi na ceremoniji za desetak dana do pozornice trebala doći kroz špalir povijesnih postrojbi. Među njima bi trebali biti i Dubrovački trombunjeri, čijeg će člana Krešimira Macana biti zanimljivo vidjeti na inauguraciji predsjednice

Krešimir Macan je, podsjetimo, kao stručnjak za PR bio vrlo aktivan u predsjedničkoj kampanji Ive Josipovića. Stoga će biti zanimljivo vidjeti njegovo lice na inauguraciji Josipovićeve protukandidatkinje.

Macan u izjavi za tportal kaže da će bez problema sudjelovati u ceremoniji iako je donedavno blisko surađivao s Josipovićem.

'Ako nova predsjednica pozove cijelu postrojbu, naravno da ću biti ondje. Hrvatska predsjednica je hrvatska predsjednica i nemam problema s time da sudjelujem u inauguraciji. Dapače, taj dan mi je i rođendan. Svakom građaninu treba biti čast nazočiti inauguraciji hrvatskog predsjednika, bez obzira na to o kome se radi', kaže Macan za tportal.

Prepričava nam kako je i 2010. kao običan građanin bio na inauguraciji predsjednika Ive Josipovića te da je bio oduševljen. 'Osjećate ponos jer je to događaj koji treba vidjeti i kojem treba nazočiti. Pozvao bih građane da dođu i ovaj put jer je to događaj koji će ostati zabilježen u povijesti države', poručuje Macana član je Trombunjera od 1989.

Dubrovački trombunjeri jedna su od hrvatskih povijesnih postrojbi, po predaji utemeljena 1417. Specifični su po tome što su naoružani posebnim vatrenim oružjem nazvanim trombun.

Osnivači su i članovi Saveza povijesnih postrojbi Hrvatske vojske. Trenutno je u udruzi Dubrovačkih trombunjera aktivno 55 članova, a jedan od njih je i Krešimir Macan, čijoj je obitelji 'trombunjerstvo' u krvi.

Dubrovačke trombunjere može se vidjeti na svim važnijim događajima u Dubrovniku, a predvode i procesiju trećeg veljače svake godine, kad se slavi blagdan zaštitnika Dubrovnika, svetoga Vlaha. Dio su zaštićene nematerijalne svjetske baštine.