između jave i sna

Zagrepčanin kojeg je korona gotovo uništila: Hoda sa štakom, plućno krilo mu je kolabiralo, slabo vidi, a HZZO mu odbio rehabilitaciju: Covid ne postoji u šifrarniku

29.10.2020 u 20:14

Bionic
Reading

Zagrepčanin Nikola Kovačević 14 dana je proveo na respiratoru, a narednih sedam nije bio svjestan ničega jer su ga držali u mirovanju kako bi se tijelo oporavilo. Njegova agonija započela je nakon povratka s ljetovanja u Zagreb kada je dobio temperaturu, hospitalizran je i stavlje na kisik

Zagrepčanin Nikola Kovačević kaže kako nema riječi s kojima bi pohvalio liječnike, sestre, fizioterapeute, medicinskog brata... Ovaj 46-godišnjak izgubio je 15 kilograma uz upalnu bolest probavnog sustava koju je imao od prije. Od ležanja i danas ima rane od glave do pete.

'Mislim da nikad neću biti onaj koji sam bio prije. Što mentalno, što fizički', ispričao je za RTL Danas Zagrepčanin Nikola Kovačević koji je prebolio koronavirus.

I sada je, kaže, negdje između sna i jave. Vid mu je oslabio. Lijevo plućno krilo je, piše u nalazima, potpuno kolabiralo. Lijevo stopalo ne može kontrolirati. Hoda malo, uz pomoć udlaga i štaka. Iako na otpusnom pismu piše da mu je potrebna rehabilitacija - HZZO ga je dobio.

'Iz razloga jer ne postoji pravilan šifrarnik. Ne pravilan, ne postoji uopće nikakav po kojem bi na HZZO-u mogli dati i odobriti liječenje u toplicama', rekao je Kovačević.

Iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje za RTL Danas su odgovorili: Dijagnoze koje jesu na popisu dijagnoza nisu apsolutna indikacija za stacionarnu rehabilitaciju. No, pišu i da pravo na bolničku medicinsku rehabilitaciju bolesnik može ostvariti ukoliko ima funkcionalno oštećenje određenog stupnja. Život s jednim i to oštećenim plućnim krilom, prema HZZO-u, to očito nije.

No umjesto toplica dobio je savjet.

'Da si potražimo vezu ako nešto takvo želimo', zaključuje Kovačević.