ANTIRECESIJSKA MJERA

Zagrepčanima 10 posto jeftinije komunalije

16.03.2009 u 20:48

Bionic
Reading

Zagrebačka Gradska skupština donijela je odluku o snižavanju komunalnog doprinosa za deset posto kao prve od zagrebačkih antirecesijskih i mjera poticanja gospodarstva.

ZAGREB - Skupština je na večerašnjem dijelu sjednice donijela i odluku o novčanoj pomoći za opremu novorođenog djeteta po kojoj će 3.600 kuna gradske pomoći dobiti roditelji za rođenje prvog djeteta te 7.200 kuna za rođenje drugog djeteta - a novac će im biti isplaćen u tri rate u tri godine. Zagrebačka Gradska skupština je također odlučila da roditelji za treće i svako daljnje dijete dobiju 66.000 kuna pomoći, odnosno po 11.000 kuna svake godine tijekom šest godina.

Skupština je donijela odluku i o radu ugostiteljskih objekata po kojem će pojedini od njih moći raditi i do 4 sata ujutro.

Prihvaćena je i inicijativa za osnivanje Zaklade dr. sc. Jadranko Crnić. Skupština je za ravnateljicu Knjižnice Grada Zagreba imenovala Davorku Bastić, a za ravnatelja Gradskog satiričkog kazališta "Kerempuh" Duška Ljuštinu.

Zagrebačka Gradska skupština odlučila je i i ovogodišnjim dobitnicama Nagrade Grada Zagreba. Nagrade je dobilo 16 zaslužnih pojedinaca i tvrtki, a bit će im uručene na Dan Grada Zagreba 31. svibnja.

Nagrada Grada Zagrebu za 2008. bit će dodijeljena tvrtki "Ingra" d.d., Institutu građevinarstva Hrvatske, prof. emeritusu Predragu Kerosu, tvrtki "Končar-Elektroindustrija" d.d. zajedno s tvornicom željezničkih vozila "Gredelj", dekanu Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta prof. Nikoli Kujundžiću, književniku Slavku Mađeru, predsjedniku Uprave "Dalekovoda" d.d. Luki Miličiću, Radiju 101, prof. emeritusu Veselinu Simoviću, multimedijalnom umjetniku Aleksandru Srnecu, stolnotenisaču Dragutinu Šurbeku, prof. Marku Turini, ustanovi za Hitnu medicinsku pomoć Zagreb, znanstvenoj savjetnici i etnologinji Zorici Vitez, dječjem pjevačkom zboru Zagrebački mališani i prevoditelju Mati Marasu.

Gradska skupština donijela je i zaključak o pokretanju postupka za otvaranje predstavništva (Ureda) Grada Zagreba u Bruxellesu.

Donesen je i zaključak o pristupanju Grada Zagreba V. fazi projekta "Zdravi grad" europske mreže zdravih gradova Svjetske zdravstvene organizacije te o prihvaćanju Eurocities Deklaracije o klimatskim promjenama.

Prihvaćeni su i konačni prijedlozi urbanističkih planova uređenja (UPU) Ferenščica-zapad i Prečko-zapad te izmjene i dopune UPU-a Savska-Šarengradska-jug i poslovne zone Veliko Polje. Donijeta je i odluka o izradi izmjena i dopuna UPU Podbrežje te donošenja detaljnog plana uređenja proširenja groblja Markovo polje.

Gradska skupština prihvatila je i izmjene i dopune prostornog plana Grada Zagreba,

vezano uz mogućnost izgradnje baznih stanica za mobilnu telefoniju. Stupovi će se sada postavljati unutar zona i to jedan stup za sve mobilne operatere nakon što zadovolje sve potrebne uvjete.

Gradska skupština većinom glasova prihvatila je i konačni prijedlog Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreba, a oporba je bila gotovo potpuno usaglašena i izjasnila se protiv. Glavna kritika upućena gradskim čelnicima odnosila se na plan uređenja i gradnju u podsljemenskoj zoni.