redovite letačke aktivnosti

Zagrepčane uznemirio snažan prasak; probijen zvučni zid

31.01.2023 u 11:22

Bionic
Reading

Nešto poslije 10.30 sati u Zagrebu se čuo jak prasak koji je uznemirio građane

U zapadnom dijelu Zagreba građani su tijekom prije podneva čuli snažan prasak, što ih je uznemirilo, javlja N1. Riječ je o probijanju zvučnog zida, na što je Ministarstvo obrane (MORH) upozorilo javnost u ponedjeljak.

'U okviru planiranih zadaća Hrvatskog ratnog zrakoplovstva piloti 191. eskadrile lovačkih aviona 91. krila provodit će u ponedjeljak 30. siječnja 2023. godine u periodu od 13 do 18 sati te u utorak 31. siječnja 2023. godine od 10 do 16 sati redovite letačke aktivnosti tijekom kojih se može očekivati probijanje zvučnog zida.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo sve aktivnosti provodi u područjima propisanih zona letova sukladno regulativi i pravilima koji reguliraju uporabu zračnog prostora u Republici Hrvatskoj.

Planiran je probni let tijekom kojeg se očekuje probijanje zvučnog zida i to na području Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke, Požeško-slavonske, Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske županije na visini od 10.000 do 14.000 metara, uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera.

Tijekom provedbe planiranog leta i uslijed probijanja zvučnog zida očekuje se kratkotrajna pojačana buka te molimo građane za strpljenje i razumijevanje', navodi se u priopćenju.