zagreb

Zagrebački SDP predlaže referendum o izmjenama GUP-a

01.08.2019 u 12:46

Bionic
Reading

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras najavio je u četvrtak da će od zagrebačke Gradske skupštine zatražiti raspisivanje referenduma o izmjenama i dopunama zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana (GUP), ističući kako je referendum jedini način da se utvrdi imaju li te promjene podršku većine građana

Nakon što je jučer započela dvotjedna javna rasprava o izmjenama i dopunama GUP-a Grada Zagreba, iz gradskog SDP-a su na konferenciji za novinare najavili borbu protiv donošenja tih izmjena pod svaku cijenu.

'Na sljedećoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine predložit ćemo raspisivanje referenduma o donošenju takvih izmjena te pozivamo sve ostale stranke u Skupštini da nam se u tome pridruže', kazao je Maras .

Smatra da će SDP uspjeti prikupiti 17 potpisa gradskih zastupnika kako bi se prijedlog o raspisivanju referenduma stavio na dnevni red skupštinske sjednice, a još važnijim smatra da taj prijedlog dobije glasove većine zastupnika.

Pozvao je stoga predsjednika Skupštine Dragu Prgometa (HDZ) da dopusti građanima iznošenje njihovog mišljenja.

'Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić govori da su struka i građani za donošenje izmjena i dopuna GUP-a. Niti struka, što je vidljivo po javnim istupima društva arhitekata, niti građani, što je vidljivo po količini građanskih inicijativa koje su se udružile, nisu za to. Jedini način da se građani očituju o tome jest da se napravi referendum', ustvrdio je Maras.

U slučaju da Gradska skupština ipak ne podrži održavanje referenduma te izglasa ovakve izmjene GUP-a, čelnik zagrebačkog SDP-a vjeruje da će se te štetne odluke poništiti nakon lokalnih izbora, koji će se održati za godinu i pol dana.