priopćenje

Udruge pozivaju Ministarstvo graditeljstva da obustavi zagrebački GUP

26.07.2019 u 11:04

Bionic
Reading

Zelena akcija, Pravo na grad i udruga Siget u petak su pozvali Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja da obustavi proces donošenja zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana (GUP) jer su u ponovljenoj javnoj raspravi korišteni dokumenti s istim nedostacima

Poručuju kako je Ministarstvo 8. srpnja Gradu Zagrebu prigovorilo zbog nepravilnosti u procesu donošenja GUP-a te je naložilo ponavljanje javne rasprave.

'Grad je najavio javnu raspravu, ali objavljena dokumentacija sadrži iste nedostatke zbog kojih Ministarstvo nije niti prvi put izdalo suglasnost za ovakav GUP. Konkretno, namjena zemljišta na prostoru Velesajma i Hipodroma nije u skladu s Prostornim planom Grada Zagreba, što je bio jedan od glavnih prigovora Ministarstva', stoji u priopćenju udruga.

U ponovljenoj javnoj raspravi 'zadržava se čak 212 postojećih iznimki, i dodaje njih još 40'. Jedna od njih je i omogućavanje realizacije projekta 'Nacionalni stadion' bez javnog natječaja, dozvola za izgradnju novih javnih garaža na području Donjeg grada, te uvođenje izuzetaka kojima se količina dozvoljene gradnje u Donjem gradu znatno povećava.

'Iako je evidentno da postoji jako veliki interes javnosti za izmjene zagrebačkog GUP-a, Milan Bandić je odlučio zakazati javnu raspravu u vrijeme kada se u gradu nalazi najmanje stanovnika. Naime, javna rasprava trajat će od 31. srpnja do 14. kolovoza, javno izlaganje održat će se 8. kolovoza, a primjedbe je moguće slati samo pisanim putem', stoji u priopćenju udruga.

Udruge su naglasile kako je gradonačelnik Milan Bandić u ožujku potpisao Memorandum o razumijevanju za takozvani Zagrebački Manhattan na području Velesajma i Hipodroma, a sada mijenja GUP 'na način da na prostoru od 110 hektara praktički dozvoljava gradnju bilo čega'.

'Ovom prostoru se dodaje i mješovita namjena, čime se omogućava izgradnja zgrada, nebodera, trgovina, poslovnih objekata, banaka, hotela, ugostiteljskih objekata, javnih garaža, itd. To nije u skladu s prostornim planom višeg reda koji za prostor Hipodroma predviđa sportsko-rekreacijsku namjenu, a za Velesajam isključivo gospodarsku namjenu', objasnile su udruge.

Zaključili su kako će najviše građani Zagreba 'morati platit cijenu uništavanja koju predvode gradonačelnik i investitori'.