deset milijardi kuna

Zagrebački proračun nikad veći, osim ako pitate roditelje: Njima ide osam milijuna kuna manje

20.11.2018 u 20:07

Bionic
Reading

Proračun Grada Zagreba za 2019. godinu probio je granicu od deset milijardi kuna. Iako je planiran kao najveći u povijesti, i dalje se teško može reći da je razvojni. Brojni projekti u njemu se prenose iz godine u godinu, a upitno je i to hoće li biti prihvaćen

Nije razvojan. To su proteklih godina bile najčešće zamjerke gradskih oporbenih zastupnika na proračun Grada Zagreba onako kako bi ga predlagao gradonačelnik Milan Bandić.

Pa unatoč tome što nije bio razvojan, Bandić je uvijek pronalazio način da one s kojima je tada bio na vlasti, bilo da je riječ o SDP-u, HDZ-u, HSLS-u ili HNS-u, zadovolji i učini ga 'razvojnim'. Oporba je sada najavila da ga neće prihvatiti, a prikupe li 21 ruku, svojih pet obećali su dati i Neovisni za Hrvatsku, gradonačelnikovi partneri u Skupštini, što će biti prvi korak ka novim izborima za gradski parlament. Glasanje o proračunu na rasporedu je 13. prosinca.

Iako je predloženi proračun za 2019. godinu najveći dosad, s proračunskim korisnicima probio je granicu od 10 milijardi kuna i u odnosu na prošlogodišnji veći je za nešto više od dva posto, odnosno 800 milijuna kuna, teško da se može nazvati razvojnim.

Neki projekti vuku se iz godine u godinu i najava njihove realizacije samo je slovo na papiru. Takav je niz projekata koji su u samom začetku pa se navede da je planirana izrada dokumentacije, od koje ne bude ništa, pa se projekt pojavi i nagodinu u proračunu. Odnosi se to na brojne investicije, od bazena na Oranicama, preko SRC-a Svetice, pa do OŠ Horvati.

Među novim projektima, koji se u prijedlogu proračuna pojavljuju prvi put, tako su dom za branitelje samce, koji bi trebao biti na mjestu gradske razvojne agencije na Voltinom. Za izradu projektne dokumentacije predviđeno je milijun kuna, a u istom statusu je i projekt gradske knjižnice na mjestu Paromlina. Za nju je pak predviđeno sedam milijuna kuna…

  • +11
Ilustrativna galerija / Sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

I samo letimičnim pogledom, unatoč većem proračunu, jasno je da je gubitnik gradski Ured za kulturu. Vodi ga Ana Lederer iz Neovisnih za Hrvatsku, koji su najavili rušenje proračuna ako oporba skupi 21 ruku, a dobit će 29 milijuna kuna manje nego ove godine. Tu je vidljiv velik minus u stavci za tekuće donacije nezavisnoj produkciji od osam milijuna kuna, a četiri milijuna kuna manje predviđena su i za Hrvatsko narodno kazalište.

Ured za obrazovanje u minusu je od 48 milijuna kuna (1,7 milijardi), a Uredu za demografiju predviđeno je 399 milijuna kuna, odnosno 11 milijuna kuna manje nego u 2018. godini. Zanimljivo da je najveće rezanje od osam milijuna kuna, sa 78 na 70 milijuna, planirano u stavci za novorođenu djecu.

  • +8
SRC Svetice nikako da postanu Hyde park, kako je najavio gradonačelnik Milan Bandić Izvor: Promo fotografije / Autor: Dominik Etlinger

U ovoj godini ta je pomoć isplaćena za 22.700 djece, a nagodinu se planira da će se isplatiti za 20.982 djece. Manje novca, 42 milijuna kuna, predviđeno je i za Ured za mjesnu samoupravu (767 milijuna kuna).

Na strani dobitnika je gradski mega Ured za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet jer je dobio 200 milijuna kuna više nego lani, odnosno 1,48 milijardi kuna. Za Ured za zdravstvo planirano je 206 milijuna kuna više (1,7 milijardi kuna). Jedanaest milijuna kuna trebala bi dobiti Stručna služba Gradske skupštine (41 milijun kuna, umjesto 30, koliko su imali ove godine), a 13 milijuna više namijenjeno je za Ured za poljoprivredu i šumarstvo (92,9 milijuna)…