političko nadmudrivanje

Ima li zagrebačka oporba 21 ruku, pa da s Hasanbegovićem izazove prijevremene izbore?

13.11.2018 u 17:27

Bionic
Reading

Ako Neovisni za Hrvatsku (NZH) ne podrže proračun kako ga predloži Milan Bandić, a gradonačelnik ne pronađe tri ruke koje bi nadomjestile NZH-ovih pet, Zagreb čekaju izbori za Skupštinu. Trenutni omjer snaga u najvišem gradskom domu je takav da Bandić s partnerima i HDZ-om ima 28 ruku. Bez NZH ima 23, a za potporu mu treba 26

Iako se Bandić jutros ispričao svim građanima za ugošćavanje Dragana Markovića Palme, srpskog političara koji je šurovao sa Željkom Ražnatovićem Arkanom, iz NZH su najavili da su, bez obzira na to, oni za izbore ako oporba ima 21 ruku. Doduše, u izjavi za tportal Zlatko Hasanbegović, jedan od lidera NZH, dodao je da ne zna hoće li podržati proračun jer ga nije ni vidio pa onda ostaje nejasna i njihova pozicija.

Istjerivanje na čistac tko je s kim, da se pokaže kako stvari zapravo stoje, potrajat će, čini se, sve do izglasavanja proračuna u prosincu, kada bi se sve moglo iskristalizirati.

Može li oporba skupiti 21 ruku, čini se, ključno je pitanje. I dok predstavnici SDP-a, HSLS-a, GLAS-a i Lijevog bloka tvrde - ispred klubova koje zastupaju, a društvo je šaroliko (od Nezavisne liste za Zagreb, preko HSS-a, do Radničke fronte, Za grad, Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez) da su svi oni za izbore, iz NZH su poručili da oporba ne postoji i da je sa Sandrom Švaljek, koja je otišla u Hrvatsku narodnu banku, antibandićevski blok nestao te da su njeni zastupnici ostali bez ikakve podrške.

Jozo Milićević, koji je ušao s njene liste, odnosno Nezavisne liste, tvrdi da se Hasanbegović pokušava prometnuti u lidera oporbe, što nije, i da pokušava bacati klipove.

'Ako proračun bude onakav kakav je bio proteklih godina, a nema sumnje da će biti, mi ćemo glasati protiv njega. Mišljenja smo da treba ići na izbore jer od ovakvog stanja Zagrepčani nemaju koristi', tvrdi Milićević.

Među onima koji nisu ni u jednom klubu su i Tomislav Stojak (HNS) i nezavisni Marko Torjanac. I jedan i drugi za tportal decidirano tvrde da proračun neće podržati i da su izbori za zagrebačku Skupštinu, a onda i u budućnosti za gradonačelnika, najbolje rješenje.

A da bi se došlo do smjene Bandića, dug je put koji je omogućio tzv. lex Šerif. Ukratko, ukoliko Bandićev proračun ne prođe, a potom i privremeno financiranje, Zagrepčani bi izašli na izbore za Skupštinu. S obzirom na zakonske rokove, to bi moglo biti negdje sredinom proljeća.

  • +26
Zagrebačka Gradska skupština, Zlatko Hasanbegović Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas / CROPIX

Nakon konstituiranja nove Skupštine Bandić ponovno predlaže proračun, a pod uvjetom da sadašnja oporba u novom sazivu Skupštine ima većinu, plan je da ga se ponovno odbije, čime bi se došlo do novih izbora za Skupštinu, ali i za gradonačelnika. Negdje u ljeto ili vjerojatnije u jesen.

Scenarij je to koji ima puno kondicionala, ali kako je jučer rekao Tomislav Tomašević, u ime kluba zastupnika Lijevog bloka, to je jedini način da ga se smijeni.