darko klasić

Šef zagrebačkog HSLS-a: Novoj vlasti prolazna ocjena, smjer ne ulijeva optimizam

16.09.2021 u 15:14

Bionic
Reading

Predsjednik zagrebačkog HSLS-a i saborski zastupnik Darko Klasić u četvrtak je novoj zagrebačkoj vlasti dao prolaznu ocjenu, ali i poručio da smjer u kojem je krenula ne ulijeva optimizam i budi sumnju jesu li bili dovoljno pripremljeni za preuzimanje vlasti

Nesporno je da nova Gradska uprava ima dobre namjere i njezino je djelovanje daleko pozitivnije od politike Milana Bandića, koji je iza sebe ostavio interesno-korupcijsku mrežu i trajne posljedice u financijama i izgledu grada, ali Zagreb nema vremena za eksperimente koji bi trajali četiri godine, rekao je Klasić na konferenciji za novinare.

"Pokazalo se da je platforma Možemo! u prvih 100 dana primijenila jako malo od onog što je obećavala prije izbora, pogotovo na temama gdje smo mislili da će biti kompetentniji i koje smo zajedno još kao opozicija definirali u Gradskoj skupštini - gospodarenje otpadom i upravljanje komunalnom strukturom", kazao je.

U gospodarenju otpadom pokazalo se da nova gradska vlast nema strategiju, ali dosad su barem trebali predstaviti akcijski plan, tj. što će raditi, s vremenskim okvirom.

U Nacionalnom planu gospodarenja otpadom Zagreb je značajna komponenta od 50 posto, pa ako Gradska uprava "brzo ne zbroji jedan i jedan, to će utjecati na Nacionalni plan, što znači penalizaciju od EU-a, za što će direktno biti odgovoran Zagreb".

Klasić posebno brine što se nastavlja Bandićeva politika okrupnjavanja tvrtki koje nisu komunalne pod Zagrebački holding.

Zagrepčani od Holdinga očekuju kvalitetnu i jeftinu uslugu, a zbog načina kako ga je Bandić oformio mogu očekivati samo povećanje cijena. Taj je mastodont i sada u gubitku, a s privlačenjem tvrtki koje su gubitaši i ne obavljaju komunalnu djelatnost taj će se minus samo povećati, ustvrdio je.

"S upravljanjem koje se prakticira u Zagrebačkom holdingu, a vidimo i da nova Gradska uprava na čelu s Tomislavom Tomaševićem to nastavlja, neće biti pomaka prema nižim cijenama usluga građanima", kaže Klasić.