MIKULIĆ uoči sKUPŠTINE

HDZ će podržati proračun ako Bandić prihvati amandamne od 98 milijuna kuna

19.12.2017 u 17:50

Bionic
Reading

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) rekao je u utorak da je predloženi proračun Grada za 2018. donekle na razini prošlogodišnjeg te da je racionalan i stabilizirajući, a najavio je da će ga zastupnici HDZ-a poduprijeti ako bude prihvaćeno sedam njihovih amandmana vrijednih 98 milijuna kuna.

'Možemo reći da je proračun donekle na razini prošlogodišnjeg, da je racionalan i stabilizirajući', ocijenio je Mikulić. U vezi sa sedam amandmana koje je HDZ podnio na prijedlog proračuna Mikulić je rekao da su 'išli vrlo realno s prijedlozima i primjerenim iznosima' jer su htjeli izbjeći da na određenoj stavci ostane određeni iznos sredstava' budući da se, primjerice, zbog imovinsko-pravnih odnosa, nešto ne može realizirati, rekao je Mikulić na konferenciji za novinare u povodu skupštinske sjednice na čijem je dnevnom redu u četvrtak proračun.

Rekao je da su planirani prihodi i primitci proračuna za iduću godinu sedam milijarda i 570 milijuna kuna. U proračun su uključeni vlastiti i namjenski prihodi i primitci proračunskih korisnika od oko 1,76 milijarda kuna, tako da ukupni prihodi i primitci proračuna i proračunskih korisnika Grada Zagreba za 2018. iznose devet milijarda 338 milijuna i 310 tisuća kuna.

Rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, izgradnja škola i vrtića

'Podnijeli smo ukupno sedam amandmana u iznosu od 98 milijuna kuna na prijedlog gradskog proračuna za iduću godinu i ako naši amandmani budu usvojeni, ne vidim razlog da ne usvojimo proračun za iduću godinu', poručio je Mikulić.  Istaknuo je da će 'amandman svih amandmana' biti rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na produženju Branimirove ulice. 'To je žila kucavica prometa i, u konačnici, to je nešto čime se želimo baviti - komunalnim temama', dodao je.

HDZ predlaže dodatnih 70 milijuna kuna za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za izgradnju Branimirove ulice i Ulice Rudolfa Kolaka, čime bi se omogućilo rješavanje prometne infrastrukture u Donjoj i Gornjoj Dubravi i Sesvetama.

Mikulić je rekao da HDZ traži i novac za izgradnju škola i vrtića te daljnju rekonstrukciju Doma zdravlja Špansko kako bi se ginekološka ambulanta s prvog kata premjestila u prizemlje i tako omogućio pristup ženama s invaliditetom, za što se predlaže sedam milijuna kuna.  

Podsjetio je da se amandmanima predlaže i da se osigura dva milijuna kuna za rješavanje statusa Kulturnog centra Dubrava, četiri milijuna kuna za kupnju zemljišta i izradu tehničke dokumentacije za dječji vrtić u Brezovici, 2,5 milijuna kuna za opremanje objekta Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, te 4,5 milijuna kuna više za javne potrebe u sportu. 

Kako bi se zadovoljile potrebe smještaja djece u vrtiće u Novom Zagrebu - zapad i Sesvete, Mikulić je rekao da HDZ predlaže da se osigura po 500.000 kuna za izradu projektne dokumentacije za Dječji vrtić Sveta Klara i za Dječji vrtić Sesvetski Kraljevec.

  • +5
Andrija Mikulić Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

Amandmanima HDZ-a predlaže se i dva milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije i sanaciju stuba na području Vijeća gradske četvrti Gornji grad Medveščak, te 500.000 kuna za izradu projektne dokumentacije za denivelaciju pružnog prijelaza Jelkovečka - Sesvete. Predlaže se i milijun kuna za projektnu dokumentaciju prve faze tramvajske pruge potrebne za rješavanje Ulice grada Gospića i Ulice Marijana Čavića do kampusa Borongaja te milijun kuna za projektnu dokumentaciju spojne ceste Novi Jelkovec i središte Sesveta. 

Amandmanom predlažu i osiguranje dodatnih dva milijuna kuna za izgradnju jedinstvenog centra za osobe s invaliditetom koji bi se realizirao u suradnji s URIHO-om, a aplicirao na EU fondove. 

HDZ traži i da se osigura 500.000 kuna za izradu projektne dokumentacije za novi objekt u kojem bi se čuvala građa svih zagrebačkih muzeja.    

Restrukturirati Holding

Na pitanje hoće li HDZ poduprijeti prijedlog gradonačelnika Milana Bandića o izdvajanju ZET-a i Zagrebačkog velesajma iz Holdinga, Mikulić je odgovorio kako je napokon netko shvatio da treba restrukturirati Holding.

O tome se, rekao je Mikulić, vrlo intenzivno razgovara s predlagateljima kako bi im za to dali argumente. Ako se radi o tome da se nešto izdvoji kako bi se u Holdingu pokazao bolji rezultat, onda to nije dobro rješenje. Predložio je i da umjesto dobiti snize cijene usluga te da se donose strateška odluka što će s Holdingom i podružnicama. U vezi sa ZET-om, rekao je kako je 'vječiti gubitaš' i da tu nešto ne funkcionira, a i Zagrebački velesajam je gubitaš.  

A što se tiče točke dnevnog reda u vezi s Prijedlogom odluke o određivanju poslova održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture koji se odnose na odvodnju atmosferskih voda, Mikulić je rekao da još imaju konzultacije o traženju adekvatnih obrazloženja za tu točku i ako ih dobiju - vidjet će kako će se postaviti. 

Na pitanje kako će na odnose u vladajućoj koaliciji u kojoj je HDZ sa strankom Bandić Milan 365 te strankom Neovisni za Hrvatsku utjecati to što je ta stranka u Saboru glasovala protiv izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi, a i u Gradskoj skupštini su se u očitovanju o tim izmjenama pridružili oporbi, Mikulić je istaknuo da su oni 'jedna dobra, kvalitetna koalicija' te da se svaki put ne mogu i ne moraju složiti i isto razmišljati. 

Mikulić je pozvao gradske zastupnike da sjednicu u četvrtak završe 'u neko normalno vrijeme', da probaju završiti dnevni red u jednom danu jer je zbog Badnjaka i Božića na dnevnom redu i manje točaka. Dodao je kako ima dojam da oporba namjerno usporava rad Gradske skupštine, a kako bi se odugovlačenje spriječilo, najavio je da će tražiti izmjene Poslovnika.