PISMO SINDIKATA HOLDINGA

Bandiću, isplatit ćeš božićnicu do zadnje lipe

14.12.2017 u 14:27

Bionic
Reading

Nije trebalo dugo da Sindikat Zagrebačkog holdinga (ZGH) odgovori gradonačelniku Milanu Bandiću na zahtjev, upućen Ani Stojić Deban, šefici ZGH, u kojem je upozorava da ne isplati božićnicu u visini od 2.884 kune neto. Bandić smatra kako je nerealno da, nakon što su dobili regres u visini 2.884 kune, zaposlenici ZGH dobiju i božićnicu u jednakom iznosu iako im je to zajamčeno kolektivnim ugovorom

Gradonačelnik smatra da su se već trebali dogovorom stvoriti uvjeti za isplatu božićnica u iznosu od 1.250 kuna koliko će dobiti zaposlenici u gradskim upravnim tijelima i drugim trgovačkim društvima i ustanovama čiji je osnivač Grad Zagreb.

Sindikati pak obijaju smanjenje iznosa božićnice i najavljuju pokretanje sudskih postupaka ukoliko im ne bude isplaćena u punom iznosu odnosno 2.884 kune.

Predsjednik Sindikata ZGH Dražen Jović Bandiću je uputio otvoreno pismo.  

‘Gradonačelniče - ako Vam nisu rekli vjerujete isplatit ćete radnicima božićnicu do zadnje lipe. Mjesecima smo zatrpani optimizmom i šarenim lažima, kako novaca ima, kako poslujemo sa dobiti, a zadnjih mjesec dana kako je izdvajanje ZET-a i Velesajma veleban potez, nakon kojega će krenuti renesansa iz EU fondova. SZH konstantno javno izjavljuje da je sve ovo jedna velika šarena laž za javnost, radnike i građane Zagreba i iz dana u dan se potvrđuju ništa drugo do realna procjena našeg sindikata.

Pred svake izbore se dijeli šakom i kapom (npr. cijena karte 4 kune), nakon izbora se napravi konačni račun, koji kaže da smo u debelom minusu i tako svake četiri godine ista priča', ističu u Sindikatu ZGH. Smatraju da se cijena na kraju dostavi građanima ili radnicima koji za ništa nisu krivi.

'Naš sindikat upozorava na čitav niz proceduralnih propusta prilikom najave izdvajanja i nemamo niti jedno slovo na papiru u vezi onoga što smo tražili (stvarni dugovi?, imovina?, prava radnika, plan razvoja, obnova objekata?) i još imamo čitav niz socijalnih partnera koji podržavaju otvoreno i javno politiku devastiranja imovine radnika ZET-a (odmaralište Veli Lošinj) ili jednostranih pokušaja umanjenja materijalnih prava', ističu u sindikatu.

Napominju da od travnja ove godine SZH traži otvaranje kolektivnih pregovora i rješavanje niza pitanja od povećanja plaće, rješavanja nehumanih uvjeta i rada radnika u objektima koji su pogubni za boravak radnika pa do zapošljavanja dovoljnog broja deficitarnog broja radnika.

  • +6
Milenijska fotografija svih djelatnika Zagreb holdinga Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

'Stoga poštovani gradonačelniče Bandiću, ako Vam nisu rekli do sada, vrijeme je da Vam kažu da ćete isplatiti svaku lipu božićnice radnicima u visini 2.884,87 kn zaključno sa odredbama Temeljnog kolektivnog ugovora ili ćete imati na stotine sudskih tužbi zbog nepoštivanja odredbi TKU, ali uvećane za sudske troškove, kamate, troškove zastupanja.

Sve vezano uz visinu božićnice 2017. godine je već sada prošlost i nikakva mogućnost dogovora oko visine iznosa nije moguća', zaključuju u sindikatu.