BIZARNE TUŽBE

Vodoopskrba nije uspjela ovršiti Grad Zagreb, ali je dobila četiri spora na sudu

13.12.2017 u 20:24

Bionic
Reading

Vodoopskrba i odvodnja (ViO), tvrtka u sastavu Zagrebačkog holdinga, dobila je tijekom prosinca četiri spora protiv Grada Zagreba na Trgovačkom sudu u Zagrebu, u kojima traži da Grad podmiri dugovanja za fiksni dio naknade za uslugu vodoopskrbe i odvodnje za stanove i poslovne prostore kojima je vlasnik, a u kojima nitko ne boravi

Da Grad Zagreb nije osobit gospodar nekretnina kojima je vlasnik, to nije neka tajna. Dovoljno se prošetati širim centrom i vidjeti koliko njih nije u funkciji, kako izgledaju ili pogledati kolika potraživanja (17,8 milijuna kuna) ima od Agrokora za najam prostora, komunalnu naknadu, spomeničku rentu…

S druge strane ni Vodoopskrba i odvodnja nije puno bolja u tom segmentu, pa su tako dopustili da im Konzum ostane dužan za vodu 2,8 milijuna kuna. 

No da im se isto valjda ne dogodi s Gradom, jer u četiri spomenuta spora dug je iznosio okruglo 2306 kuna, pokušali su ga svaki put ovršiti.

Kada im to nije uspjelo, jer je Grad svaki put uložio prigovor, ušlo se u sudske procese u kojima je Grad za tri stana u Sopnici Jelkovec i poslovni prostor u Vlaškoj tvrdio da u periodu za koji je ViO imao potraživanja, nije bio posjednik stana i kao takav obveznik plaćanja vodne usluge, a tvrdio je i da je nastupila zastara potraživanja.        

Ovisno o nekretnini, potraživanja datiraju između 2013. i 2016. godine, a u svim slučajevima sud je utvrdio da su nekretnine u vlasništvu Grada, da je bio obveznik plaćanja, da rok zastare nije prošao, ali i da je iz sve dokumentacije razvidno, iako je Grad tvrdio suprotno, da su zapisnici o preuzimanju nekretnina vjerodostojni.    

Sopnica Jelkovec Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Sud je osim podmirenja dugovanja sa zateznim kamatama u svakoj presudi odredio da se plate troškovi ovršnog postupka s kamatama te troškovi parničnog postupka, a na sve presude Grad ima mogućnost žalbe.

Ovi pomalo bizarni procesi svjedoče o tome kakvi se sve sporovi vode na sudovima, ali i na što se troše novci poreznih obveznika.

No četiri spomenute tužbe nisu jedine koje je ViO pokrenuo protiv Grada.

Na Trgovačkom sudu ima ih još, a jednu od njih u rujnu ViO je izgubio. I tada su pokušali ovršiti Grad za 901 kunu duga iz 2014. godine za neplaćenu vodu u Praškoj 2, gdje je sjedište gradskog SDP-a, Hrvatskog Rotary saveza, Akademije medicinskih znanosti…

Kada ovrha nije uspjela, počelo je sudovanje koje je ViO izgubio jer nije uspio dokazati da je Grad dužnik.