bez sdp-a, glasa i lijevog bloka

U Zagrebačkoj skupštini održana minuta šutnje za ratnog zločinca Praljka

30.11.2017 u 09:47

Bionic
Reading

Sjednica Skupštine Grada Zagreba započela je minutom šutnje za sve stradale u ratnom vihoru u Hrvatskoj i BiH, ali i za generala Slobodana Praljka, koji je, kako je rekao predsjednik Skupštine Andrija Mikulić' zadnja žrtva tragičnih ratnih zbivanja'.

U vijećnici u tom trenutku nije bilo zastupnika SDP-a, GLAS-a i Lijevog bloka.

'Jučerašnja presuda međunarodnog kaznenog suda izazvala je kod građana Zagreba osjećaj tuge i nepravde. Građani Zagreba i sami su proživljavali strahote rata i zagrebački branitelji nisu štedjeli svoje živote na svim ratištima braneći hrvatski narod od agresije. Građani Zagreba bili su žrtve topničkih napada agresora u kojima nisu bila pošteđena ni djeca. Građani Zagreba širom su otvorili svoja vrata domova izbjeglima od ratnih stradanja  ne pitajući za vjeru ili nacionalnost.', rekao je Mikulić.

'Odajmo počast svim stradalim civilima poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima kao i svima koji su nastradali tijekom ratnog vihora u Hrvatskoj i BiH čiji gubitak je ostavio u boli i patnji brojne obitelji i njihove bližnje. Sve žrtve moraju zauvijek ostati zapamćene kako bismo očuvali u budućnosti slijedeće naraštaje od zla rata, a jučerašnja smrt generala Praljka neka ostane zadnja žrtva tragičnih ratnih zbivanja', dodao je Mikulić prije nego li je pozvao na minutu šutnje.

>>> Plenković: 'Haški sud sudi pojedincima, a ne državama - Hrvatska nije odgovorna'

>>> Arsen Bauk objasnio zašto je SDP bojkotirao saborsku izjavu o presudi šestorki

Prijedlog da se Sjednica započne minutom šutnje predložili su HDZ i Neovisni za Hrvatsku, ali kako se nisu mogli usuglasiti oko teksta sa sjednice su izostali spomenuti klubovi zastupnika.

  • +11
Sva lica Slobodana Praljka Izvor: Cropix / Autor: cropix

'Nismo željeli sudjelovati u instrumentalizaciji Skupštine grada u dnevno-političke svrhe i zbog toga nas nije bilo', kazao je Tomislav Tomašević iz Zagreb je naš!.

Sjednica Skupštine Grada Zagreba prethodno je bila odgođena na sat vremena kako bi se klubovi zastupnika mogli usuglasiti oko minute šutnje za jučer u Hagu osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka

Prijedlog da u Skupštini bude šezdeset sekundi tišine predložili su HDZ i Neovisni za Hrvatsku.

Prljaku je, podsjetimo, jučer potvrđena kazna od 20 godina zatvora za zločine u BiH nakon čega je u sudnici popio otrov i preminuo.