očekivali dogovor

Zagrebačka oporba pozdravila povećanje plaća radnicima, protiv povećanja cijena za građane

31.01.2023 u 17:05

Bionic
Reading

Oporbene stranke i klubovi u zagrebačkoj Gradskoj skupštini pozdravili su u utorak to što je postignut dogovor sa sindikatima Zagrebačkog holdinga i ZET-a pa neće biti štrajka, a radnicima će porasti plaće, ali smatraju da povećanje plaća ne smije uzrokovati povećanje cijena usluga.

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a i potpredsjednik Gradske skupštine Mislav Herman rekao je Hini da pozdravljaju dogovor između sindikata i Uprave Zagrebačkog holdinga i povećanje plaća, ali i podsjetio da zagrebački HDZ već više od godinu dana poziva Holding da napravi sistematizaciju i ukazuje na problem, po njima, protupravnih otkaza 700 djelatnika.

Herman (HDZ): Do novca za plaće preraspodjelom proračuna, a ne povećanjem komunalija

Herman je također poručio da povećanje plaća djelatnicima Zagrebačkog holdinga i ZET-a ne smije uzrokovati povećanje cijena komunalnih usluga građanima.

Ponovno je osudio najavljeno povećanje cijena vode za 15 posto koje smatra neopravdanim "pogotovo nakon što je HDZ-ova Vlada Gradu Zagrebu subvencionirala više od milijardu eura za povlaštenu cijenu energenata, odnosno struje i plina". Iste te energente, dodao je, po tri do pet puta nižim cijenama od trenutno tržišnih cijena koristi Zagrebački holding.

"Prema tome, Vlada RH ne subvencionira Grad Zagreb da bi Zagrebački holding bolje poslovao, nego da bi život građana bio što kvalitetniji i što jeftiniji", istaknuo je Herman i dodao da je Grad Zagreb ima rekordno veliki proračun od 2,2 milijarde eura te rekordno veliki prirez od 18 posto pa se unutarnjom preraspodjelom sredstava može namaknuti novac za plaće radnika.

"Cijenu svoje nesposobnosti upravljanja trgovačkim društvima u Zagrebu i Gradom Zagrebom kroz povećanje cijena transferira se na leđa građana", komentirao je u izjavi za Hinu predsjednik stranke Bandić Milan 365 - Stranke rada i solidarnosti Slavko Kojić.

Kojić kaže da su dosad uštede provodili "bezdušnim protuzakonitim otpuštanjem radnika", a ako će tako i dalje tražiti uštede, s time se ne slaže, a ako će uštede tražiti u smanjenju troškova repromaterijala ili smanjenju kapitalnih ulaganja - ni s tim se ne slaže.

Kojić (BM 365): S obzirom na inflaciju, povećanje plaća je premalo

Kojić je pozdravio što će radnici dobiti povećanje plaća, ali kaže da je to još uvijek premalo u odnosu na inflatorna kretanja. Kaže i kako je "znao da neće biti štrajka" jer bi, smatra Kojić, građani u njima prepoznali one koji su izazvali probleme funkcioniranja komunalnih usluga, a to si sindikati nisu smjeli dopustiti. Također, ne postoji niti iskustvo generalnog štrajka u Zagrebu, to bi bio prvi put, pa sindikatima nije lako povući taj "okidač".

"Dobro je da je postignut dogovor i da je u zadnji čas izbjegnut komunalni kaos u gradu. Nakon prošlotjedne kapitulacije gradonačelnika u Čistoći, ovakav ishod je potpuno očekivan", komentirao je u izjavi za Hinu nestranački gradski zastupnik iz Kluba gradskih zastupnika Mosta Trpimir Goluža.

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika Domovinskog pokreta i Zelene liste Slaven Dobrović smatra da se puno više moglo postići da se cijeli sustav poveo u smjeru harmonizacije poslovnih procesa, tokova otpada. Kaže da gradonačelnik i dalje ne vidi da je u odvojeno prikupljenoj plastici moguće najmanje 40 milijuna kuna godišnjih ušteda, što je, kaže, veliki potencijal za popravak materijalnih uvjeta radnika i smanjenja troškova sustava.

  • +10
Tomašević - dogovor sa sindikatima Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Dobrović (DP): Tomašević riješio samo akutnu krizu

Umjesto da traži načina da izbjegne troškove, gradonačelnik ide samo u prihodovnu stranu na razini onog što sigurno može uzeti iz naknada za usluge građanima, a što je poraz odgovorne politike i odgovornog upravljanja javnim resursima Grada, i to je jako loše, ocijenio je Dobrović te dodao da je postignutim dogovorom sa sindikatima Tomašević riješio samo akutnu razinu krize.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i sindikati Zagrebačkog holdinga i ZET-a dogovorili su se u utorak da će osnovica za plaće rasti pet posto od 1. siječnja i dodatnih tri posto od 1. srpnja, a idućeg tjedna potpisat će se novi Kolektivni ugovor, koji će vrijediti tri godine. Sredstva za povećanje plaća pronaći će se iz tri izvora - internih ušteda u Holdingu, gradskog proračuna i povećanja cijena nekih usluga, o čemu će se gradska vlast dogovarati s koalicijskim partnerom SDP-om, najavio je Tomašević.