rješenje problema

Tomašević: Postignut je dogovor o novom Kolektivnom ugovoru u Zagrebačkom holdingu i ZET-u. Bit će dizanja cijena usluga

31.01.2023 u 12:08

Bionic
Reading

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević održao je redovnu konferenciju za novinare utorkom, na kojoj je kazao da je sa sindikatima postignut dogovor o novom Kolektivnom ugovoru u Zagrebačkom holdingu i ZET-u. No to će imati svoju cijenu za građane te mogu očekivati poskupljenje komunalnih usluga

Tomašević je rekao da je pronađeno kompromisno rješenje te da se očekuje potpisivanje ugovora u narednih tjedan dana. Dodao je da je riječ o velikom paketu te da je ključan razlog za njegove izmjene inflacija.

'Kolektivni ugovor vrijedit će iduće tri godine, što nam osigurava socijalni mir i stabilnost. Ovaj veliki paket za radnike Holdinga i ZET-a opravdan je za ove okolnosti. Dogovoreno je da osnovica ide pet posto gore od 1. siječnja, a još tri posto od 1. srpnja. Također, dižu se prava po neoporezivim isplatama, a povećavaju se i stalni dodaci. Nove sistematizacije bit će donesene do kraja veljače', rekao je gradonačelnik, objašnjavajući da se to prvenstveno odnosi na zahtjeve o koeficijentima. Istaknuo je problem nedostatak radne snage te je zbog toga potrebno povećati materijalna prava kako bi mogli povećati broj operativnih radnika.

  • +10
Tomašević - dogovor sa sindikatima Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

'Znate da imamo višak administrativnih, a manjak operativnih djelatnika. Stoga nam je jasno da moramo unaprijediti materijalne uvjete rada jer koliko god da zaposlimo operativnih radnika, toliko ih ode', rekao je Tomašević. Dodao je da je specifičan pritisak na radnike Čistoće s obzirom na novi model odvoza otpada.

Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongračić

'Svjesni smo da treba unaprijediti i kvalitetu usluge i u ZET-u i u Čistoći. Dugo se nisu mijenjale plaće, a ono što smeta radnicima je i nepravedna sistematizacija koja se nije mijenjala 20 godina. To stvara nepravde među radnicima i to smo odlučili razriješiti', kazao je Tomašević. Upitan kako će financirati nova materijalna prava, Tomašević je kazao da su tu tri načina: interne uštede, apsorpcija kroz gradski proračun i poskupljenja.

Na dodatan upit što će točno poskupiti kazao je kako će to prvo morati proći s koalicijskim partnerima, nakon čega će se znati što će i kada poskupiti. Dražen Jović, šef sindikata ZGH - ZET, kazao je da je postignuto suglasje oko bruto i neto iznosa i materijalnih prava. Dodao je da će u 17 sati s Upravom ZGH zaključiti proces mirenja.