PLAN GOSPODARENJA OTPADOM

Zagreb unatoč svemu i dalje planira spalionicu za otpad

13.02.2018 u 20:38

Bionic
Reading

U punoj dvorani zagrebačke Gradske skupštine u utorak navečer održano je javno izlaganje o Planu gospodarenja otpadom i Strateškoj studiji o utjecaju Plana gospodarenja otpadom grada Zagreba na okoliš, a udruge Zelena akcija i UZOR iz Resnika gdje se planira graditi zajednički centar za gospodarenje otpadom Zagreba i Zagrebačke županije usprotivile su se tom Planu i poručile kako se opet planira graditi i spalionica, iako ju je Gradska skupština izbacila iz Prostornog plana

Prisutne je na javnom izlaganju pozdravila zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić, a nakon toga su održane prezentacije Plana i Strateške studije.

Javna rasprava o Nacrtu prijedloga Plana i Strateškoj studiji počela je 30. siječnja i traje do 28. veljače.

"Ovaj prijedlog plana gospodarenja otpadom pokazuje koliko je gradskim vlastima malo stalo do unaprjeđenja sustava i zaštite okoliša te zapravo javnog interesa. Ovaj prijedlog donosi niz loših stvari koje su nastavak već dosadašnjih loših ideja. Primjerice, i dalje se gura zajednički centar za gospodarenje otpadom sa Zagrebačkom županijom, što izričito znači uvoz novog, dodatnog smeća iz županije u grad Zagreb koji ionako ima sam sa sobom već puno previše problema s otpadom", izjavio je novinarima Marko Košak iz Zelene akcije. 

Istaknuo je i kako taj plan prejudicira da će se otpad spaljivati. Podsjetio je da je zagrebačka Gradska skupština prošle godine odustala od spalionice otpada, međutim, u članku gdje se opisuje centar za gospodarenje otpadom u tom planu, propisuje se energetska oporaba otpada, što zapravo znači spaljivanje ili suspaljivanje otpada.

"To znači da gradske vlasti očito nisu bile iskrene kada su odustale od spaljivanja otpada te i dalje pokušavaju progurati to na neki način", ustvrdio je Košak. Podsjetio je da je nedavno većinom glasova u Gradskoj skupštini donijeta odluka o odvojenom prikupljanju otpada koja je, kako kaže, "puna rupa i jako je manjkava" te će rezultirati time da će se i dalje proizvoditi velike količine smeća.

"Neće se znati tko koliko odvaja, tko je što krivo ubacio, građani će plaćati visoke kazne te će cijeli sustav biti jako kaotičan. I sada vidimo rezultat toga je i ovakav prijedlog Plana gospodarenja otpadom, koji neće donijeti dovoljno promjena. Zapravo, opet se sve svodi na to da će se proizvoditi velike količine miješanog otpada - smeća, koje će se deponirati ili spaljivati", zaključio je Marko Košak, voditelj Programa gospodarenja otpadom iz udruge za zaštitu okoliša Zelene akcije.

  • +5
Otpad Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Predsjednica udruge UZOR iz Resnika Branka Genzić-Horvat rekla je da su došli na ovu prezentaciju izraziti javno protivljenje ovakvom prijedlogu Plana gospodarenja otpadom.

"Zapravo, mi u 15 godina nismo napredovali ništa. Ovaj plan je daleko lošiji i od prethodnog, koji više nije na snazi. Zapravo, ovaj plan i sva ova procedura je farsa u gradu Zagrebu sa gospodarenjem otpadom, budući da predviđa megacentre za gospodarenje otpadom koji dovlači u grad Zagreb i svo smeće iz Zagrebačke županije i grada Zagreba", ocijenila je Genzić-Horvat.

Poručila je da su žalosni i tužni zbog toga jer se već krenulo s realizacijom projekata, već se potpisao Sporazum Zagreba i Zagrebačke županije o izgradnji budućeg megacentra, ide se u raspisivanje natječaja, a u gradu Zagrebu zapravo još nema Plana, i to je nešto što je prestrašno.

"Planom gospodarenja otpadom se treba uspostaviti učinkoviti sustav na principima cirkularne (kružne) ekonomije, što ovo definitivno u gradu Zagrebu nije. Još gore, predviđa se i spaljivanje otpada u tom megacentru, na vodozaštitnom području", istaknula je predsjednica udruge UZOR Branka Genzić-Horvat.   

Objasnila je da se u Planu "vrlo zakukuljeno" predviđa spalionica, ali da oni u UZOR-u odgovorno tvrde i mogu pretpostaviti da će Studija izvodljivosti definirati upravo ono što je gradonačelnik Milan Bandić davnih dana zamislio, a razlozi svega toga će svima uskoro biti jasni. Koji su to razlozi, Genzić-Horvat zasad nije željela novinarima otkriti te je samo poručila kako je očigledno da ovakav Plan nije u javnom interesu. 

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić novinarima je rekla da svaka rasprava donosi nešto dobro. "Dakle, kroz raspravu će svi dionici iskazati svoje mišljenje, prijedloge i sugestije na prijedloge dokumenata koje su izradili stručnjaci iz područja gospodarenja otpadom i utjecaja gospodarenja otpadom na okoliš. Očekujemo sve prijedloge, sugestije, koje ćemo uvažiti. Konačno, svaka rasprava tomu i služi", rekla je Majić. 

Na pitanje kako komentira što udruge kažu da Grad Zagreb ide u potpuno krivom smjeru kad je gospodarenje otpadom u pitanju, Majić je rekla da apsolutno respektira sve udruge koje se bave tom problematikom i pozivaju ih također da daju svoje prijedloge i sugestije, ali danas treba poslušati stručnu javnost.

A na pitanje planira li Grad Zagreb graditi spalionicu otpada, Majić je rekla da u Planu nema spalionice.