unosan biznis

Zagreb traži izvođača radova za posao, vrijedan 24 milijuna kuna, koji je prethodnih godina digao puno prašine

02.03.2020 u 21:53

Bionic
Reading

Grad Zagreb raspisao je javnu nabavu za krajobrazno uređenje javnih zelenih površina, procijenjenu na 24 milijuna kuna bez PDV-a. Riječ je o okvirnom dvogodišnjem sporazumu kojim se osim čišćenja i uređenja zelenih površina te sadnje i rezidbe drveća i cvijeća predviđa uređenje dječjih igrališta, uklanjanje i postavljanje uništenih klupa i koševa za smeće, uklanjanje, niveliranje i postavljanje šahtova, kao i niz drugih radova

Gdje su sve predviđeni radovi, nije precizirano - tek je navedeno da će se 'sukcesivno uređivati i transformirati postojeći sadržaji prema zahtjevima Vijeća gradskih četvrti i Mjesnih odbora ili ih nakon duže eksploatacije vratiti u prvobitno stanje kako bi ih građani mogli sigurno koristiti'.

Sve te poslove, podsjetimo, posljednjih godina radio je Zrinjevac, koji se uglavnom jedini i javljao na natječaje, a vrijednost sklopljenih ugovora svake godine je rasla. Prije četiri godine Grad je procijenio taj posao na 30 milijuna kuna bez PDV-a, a Zrinjevac se jedini javio s ponudom od 29.999.999,62 kune.

A onda su u javnost, zahvaljujući građanskim udrugama, oporbenim vijećnicima u mjesnim odborima i novinarima, počeli curiti troškovnici po kojima je Zrinjevac naplaćivao klupe, WC školjke, koševe za smeće i sprave za dječja igrališta te se ispostavilo da je riječ o astronomskim ciframa.

Tako je obična drvena klupa stajala 3500 kuna, koš za smeće 1250 kuna, a sve to bilo je dvostruko od cijene za koju se isti proizvod mogao kupiti u trgovini. Uslijedilo je otkrivanje dječje sprave u parku na Laništu za 440 tisuća kuna plus PDV, što je bilo 260 tisuća kuna više od njene cijene kod dobavljača.

Stvar je dovedena do apsurda kada je otkrivena cijena uređenja WC-a na Krešimirovu trgu.

WC-kućica od 3,86 kvadrata s PDV-om stajala je 287.312 kuna. Tako je ispalo je njena obnova stajala više od 10 tisuća eura po kvadratu plus PDV.

Rok za dostavu ponuda je 25. ožujka, nakon čega će biti poznato tko se sve javio i tko je dobio posao.

Dječja igrališta Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL