paprena adaptacija

Provukli smo 'zlatni' zagrebački WC kroz realni kalkulator: Razlike u cijenama su astronomske

29.04.2019 u 15:45

Bionic
Reading

Slučaj novih 'zlatnih' WC-a u Zagrebu ne prestaje puniti stupce novina i portala nakon što je otkriveno da za nešto manje od četiri metra kvadratna na Trgu Petra Krešimira IV Zrinjevac planira zaračunati 287.312 kuna s PDV-om, odnosno 10 tisuća eura po kvadratnom metru. Istražili smo po kojim su se cijenama oprema i radovi mogli nabaviti i obaviti

Iako su iz gradske tvrtke Zrinjevac, dan nakon izbijanja afere, ustvrdili da su informacije u medijima nevjerodostojne te da radovi nisu ni počeli, već da su samo, nakon što su uočili da kućica prokišnjava, 'pristupili nužnim radovima sanacije kako bi se spriječila daljnja devastacija', ispostavilo se da to nije točno.

Fotografije s terena demantirale su ih.

Naime, fotografije objavljene u grupi 'Strah od slobode' na Facebooku pokazuju da su radovi skoro gotovi. Osim krova, zamijenjene su unutarnje pločice i stakla na kućici, postavljene dvije nove WC školjke s vodokotlićima te novi umivaonik…

Vijećnici iz platforme Zagreb je naš! u gradskoj četvrti Donji grad zatražili su od Zrinjevca troškovnike i kad su ih dobili, bili su šokirani te uopće ne sumnjaju u to da se radi o napumpanim cijenama, kako radova tako i ugrađene opreme.

Osim na cijene, imali su primjedbe na način na koji je složen troškovnik.

Nakon što je proučila troškovnik radova i opreme arhitektica Suzana Dobrić Žaja ustvrdila je kako je napisan krajnje neprofesionalno i mimo pravila struke.

'Iz svake stavke iz troškovnika nedvosmisleno bi se trebalo vidjeti što ona sve obuhvaća, koji su sve radovi potrebni, kao i jedinične cijene. Nadalje, radi preglednosti i lakšeg praćenja radovi se grupiraju po vrstama, što ovdje nije bio slučaj, već se unutar jedne stavke opisuje puno različitih vrsta radova. Uz sve to, problematične su količine, a u većini i jedinična cijena', rekla je Dobrić Žaja za tportal.

A cijene su takve da ne čudi što je WC dobio epitet - zlatni.

Tako je, recimo, za demontažu postojećih WC-a (dvije školjke i dva vodokotlića, op.a.) te nabavu novih i montažu Zrinjevac zaračunao 35.625 kuna s PDV-om. Najskuplja školjka, koja se može pronaći u poznatom trgovačkom centru u Zagrebu, košta 950 kuna, dok vodokotlići koštaju i do 1200 kuna ako je riječ o onim ugradbenim. Međutim, i letimičnim pogledom na fotografiju može se zaključiti o kojoj opremi je riječ.

Školjka s Krešimirca može se nabaviti za tristotinjak kuna, baš kao i vodokotlić. Drugim riječima, to je stavka koja ne košta više od 1400 kuna. Za postavljanje vodokotlića i WC školjke nije potrebno više od sat ili dva za dvostruki posao. Stoga ako su nabavili opremu po redovnoj cijeni, ispada da je za ruke i tri sata posla, jer trebao je i sat za odlazak u nabavku, Zrinjevac naplatio 34.125 kuna, odnosno 11.375 kuna po satu!

Demontaža dotrajalog umivaonika i montaža novog koštaju čak 8437 kuna s PDV-om. Je li u to uključena slavina te sifon, iz troškovnika nije vidljivo. Identičan umivaonik sa slavinom koji su postavili u kućici u prodaji se može naći za manje od tisuću kuna.

Koliko radovi koštaju u stvarnosti, to je stvar opsega, onoga što se želi i, u konačnici, dogovora s majstorima.

Na stranici troškovnik.net možete upisati koje radove želite i dobijete okvirnu cijenu. Autori stranice navode da kalkulator adaptacije služi samo za procjenu, a cijene nisu obvezujuće, no može se dobiti dobar uvid u to kako stvari stoje na tržištu.

Tako demontaža dva vodokotlića, dvije WC školjke te dva umivaonika i ogledala iznosi 790 kuna dok montaža i nabava, tamo dostupne robe, stoji 3750 kuna. Drugim riječima, ono što je Zrinjevac zaračunao 35.625 kuna možete prema kalkulatoru Troškovnika napraviti za 4500 kuna. Pa i da na to dodate 30 posto, još uvijek ste u plusu u odnosu na ono što radi Zrinjevac.

Rušenje 14 kvadratnih metara zidnih pločica, ne i podnih, s odvozom na deponij te nabavu i postavljanje novih, 15x15 ili 10x20 centimetara, sa svim radovima Zrinjevac je procijenio na 13.650 kuna.

Prema istom kalkulatoru, rušenje i odvoz 14 kvadratnih metara pločica koštaju 910 kuna, dok nabava i montaža pločica do 120 kuna po kvadratnom metru iznose 3850 kuna. Drugim riječima, sve možete napraviti za nešto manje od četiri tisuće kuna.

Dodate li i trideset posto, jasno je da ste u odnosu na Zrinjevac i dalje u plusu.

  • +2
WC na Krešimirovu trgu Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

I dok gradonačelnik Milan Bandić poručuje kako se on ne bavi 'šekretima' i prebacuje sve na direktora Zrinjevca Igora Toljana, njega je pak nemoguće dobiti jer mu je telefon, kao i u petak, bio isključen.

Iz Zagrebačkog holdinga u petak su naveli da je Toljan na godišnjem odmoru i da Vijeće gradske četvrti Donji grad nije moralo prihvatiti njihovu ponudu ako nije bilo zadovoljno troškovnikom.

U njemu pak tvrde da im je troškovnik dostavljen nakon što je dio radova već bio obavljen. Naime, uz kućicu s WC-ima planirano je uređenje dječjeg igrališta za pola milijuna kuna.