BANDIĆEVE ANTIKRIZNE MJERE

Zagreb sa 6 milijuna kuna subvencionira obrtnike

10.03.2009 u 12:44

Bionic
Reading

Grad Zagreb i Obrtnička štedna banka (OŠB) potpisali su danas ugovor temeljem kojeg će Grad Zagreb iznosom nešto većim od šest milijuna kuna poticati razvoj zagrebačkih obrtnika kroz kredite uz subvencioniranu kamatnu stopu od 3,5 posto.

Ugovor su potpisali zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsjednica Uprave OŠB Suzana Barada, koja je istaknula da se njime zapravo na narednih deset godina produljuje program kreditiranja razvoja zagrebačkih obrtnika.

Kroz dosadašnju provedbu programa poticanja i razvoja obrtništva, a temeljem 24,5 milijuna kuna koje je Grad deponirao u OŠB, ta je banka zagrebačkim obrtnicima ukupno odobrila kredita u iznosu od 55,6 milijuna kuna, rekla je Barada.

Danas potpisanim ugovorom Grad Zagreb je u OŠB deponirao još oko 6 milijuna kuna, a tim će se sredstvima subvencionirati razlika između tržišnih kamata i onih po kojima će OŠB obrtnicima odobravati kredite.

Predstavljajući Program poticanja razvoja obrtništva, malog i srednjeg poduzetništva pročelnik Gradskog ureda za gospodarstvo Ladislav Prežigalo je istaknuo da je od 2001. godine Grad Zagreb izdvojio 150 milijuna kuna za subvencioniranje kredita obrtnicima, inovatorima i sl. Time je omogućeno da oni uz znatno nižu kamatnu stopu od tržišne, odnosno od 3,5 posto, podignu više od milijardu kuna kredita.

Poticaje iz tog programa, dodao je, koristilo je oko pet tisuća ili oko trećine zagrebačkih obrtnika, a jedan od rezultata programa je i primjerice proizvodnja više od 200 novih, inovativnih proizvoda te zapošljavanje više od 400 novih radnika u obrtništvu te malom i srednjem poduzetništvu.

Kao još jedan od poticaja razvoju zagrebačkih obrtnika i poduzetnika u vrijeme gospodarske krize, gradonačelnik Bandić je najavio i mogućnost skorog smanjenja komunalnog doprinosa u Gradu Zagrebu za 10-tak posto.

Bandić je, naime, kazao kako će krajem ovog tjedna o tome raspravljati zagrebačko Gradsko poglavarstvo, kao i da bi se prijedlog smanjenja komunalnog doprinosa vjerojatno trebao naći pred Gradskom skupštinom 16. ožujka.

Prijedlog će biti da se komunalni doprinos smanji za oko pet do deset posto, ali ja ću zagovarati da to bude bliže deset posto, istaknuo je.