PET UHAPŠENIH

Zagreb Pride prošao uz napade i vrijeđanja

13.06.2009 u 15:22

Bionic
Reading

S Trga maršala Tita u Zagrebu krenula je Masarykovom prema Zrinjevcu šarena gay povorka, naoružana brojnim transparentima, uz zvučnu pratnju Zlih bubnjara i jako policijsko osiguranje. Na Trgu bana Jelačića dočekalo ih je pedesetak desničara na antigay prosvjedu s uzvicima: 'Ubij, ubij pedera!' i 'Pedere u logore!' Ukupno je privedno pet antigay prosvjednika, koji su pokušali napasti gay povorku, a jedan je pripadnik povorke napadnut u povratku kući

ZAGREB - Na putu prema Trgu bana Jelačića, jedan od organizatora Pridea Marko Jurčić poručio je sudionicima preko megafona da ne reagiraju na provokatore okupljene na antigay prosvjedu. 'Na Trgu se šuti. Šutnja je najbolje oružje protiv fašizma', kazao je. Prilikom bliskog susreta sudionici Pridea nisu se upuštali u prepucavanje, već su svojim protivnicima samo na zvižduke uzvratili zvižducima. 

Dvojica sudionika antigay prosvjeda, nakon što je gay povorka s Jelačić placa skrenula u Prašku ulicu prema Zrinjevcu, pokušala su krenuti za njima, no interventna policija ih je spremno zaustavila i vratila u ograđeni prostor između suvenirnice na Trgu i sata, unutar kojeg su dobili dozvolu za svoj prosvjed.

No, jednog su pripadnika povorke na povratku kući napala trojica mladića i nanijela mu teške tjelesne ozljede, što je ipak dalo tužni epilog ovogodišnjem Zagreb Prideu.

Gay povorka, koja broji između 400 i 500 sudionika, stigla je na krajnje odredište, na Zrinjevac kod Paviljona. Prostor je osiguran jakim policijskim snagama, raspoređenim uz ogradu koja okružuje taj dio parka. Unutar osiguranog prostora postavljen je štand na kojemu se mogu kupiti suveniri Zagreb Pridea, majice i bedževi.

Sv. Ante na Zrinjevcu

Uz blagdan Sv. Ante, prva hrvatska gay klapa Qlapa izvela je svjetskupremijeru na Zrinjevcu. 'Vratija se Ante, di je bija - Ante ima dečkasvoga i sritno im bilo', odzvanjalo je iz paviljona na Zrinjevcu, kao i'Hvalili se Kaštelani da su lipši neg' Splićani'. Nastupio je ilezbijski zbor Lezbor te lezbijska rock grupa Stampedo koja jezapalila šareno društvo.

'Psi laju, Prideovi prolaze', 'Hrvatska će biti katolička kao Španjolska', 'Gay, a ne zločinac', 'Homofobija je stvar izbora', 'Nemamo oružje, ali imamo srce' te 'I moj tata je branitelj', samo su neke od poruka s transparenata sudionika, koji su se ove godine okupili u najvećem broju - po procjenama organizatora, riječ je o 800 ljudi. Među njima su od 'javnih' osoba viđeni tek pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik i saborska zastupnica SDP-a Mirela Holy

Na Zagreb Pride 2009. došli su sudionici ne samo iz Hrvatske, već iz susjedne Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije. Po prvi put podršku u borbi za seksualna prava došli su dati i homoseksualci iz Albanije, koji su u prvim redovima kolone razapeli zastavu svoje zemlje.

'Ovogodišnji Zagreb Pride za otvoreni grad posvećen je Zagrebu jer upravo ovdje živimo, radimo i volimo se. No, naš grad još uvijek nije do kraja prepoznao naše postojanje i naše potrebe', kazao je Franko Dota, jedan od organizatora. 'Danas i sada želimo graditi društvo solidarnosti, podrške i zajedništva, u kojemu nitko neće skrivati svoju ljubav i ograničavati svoj identitet unutar četiri zida, društvo u kojemu neće biti nijednog 'ormara' jer ormari su za odjeću', rekao je Dota obraćajući se sudionicima Pridea na Zrinjevcu.

Organizatori su pozdravili i podržali 'queer domovinu i queer dijasporu': prijateljice i prijatelje iz Beograda ('tako lepi, a tako blizu'), gdje će uskoro također krenuti borba za otvoreni grad, kao i one iz Ljubljane ('Revolucija ljubezni'), gdje će se gay parada ponosa održati za dva tjedna. Zagreb Pride u međuvremenu se pobratimio, odnosno posestrio s Beograd Prideom. Između ostalih, zahvalili su na podrški Udruzi mladih antifašista Zagreba, Uredu za kulturu Grada Zagreba, donatorima i svim volonterima i volonterkama. Sretni su što je s njima nakon sedam godina opet bio i Damir Hršak, nakon čijeg su govora 2002. godine (od danas prestajemo biti nevidljivi, više nema povratka u tišinu) 'prestali biti lutke za iživljavanje i klaunovi za ismijavanje', a pozdravili su i heroinu Anu Dragičević

Dota se osvrnuo i na antigay prosvjed koji, usprkos brojnim apelima nevladinih organizacija i pojedinaca, policija nije zabranila, već je dozvolila da se paralelno s Gay Prideom odvija na središnjem Trgu bana Jelačića. 'To je skup uperen protiv RH i hrvatskih građana. Pitamo ministara policije bi li dozvolio antižidovski, antisrpski ili primjerice antifrancuski skup? To je očiti poziv na nacionalnu, rasnu mržnju i netrpeljivost prema drukčijima', kazao je Dota.

Upitali smo Dotu hoće li tražiti sankcije zbog govora mržnje: 'Uputit ćemo niz prigovora i tužbi, od pravobraniteljstva, institucija pravne države, do Strasbourga. To je najmanje što se od nas očekuje', rekao je, dodajući da je svaki pride ogroman pokretač ovog društva, ali da će trebati još dosta prideova za postizanje ravnopravnosti u društvu. Organizatori su, inače, ocijenili da je policija posao najlošije odradila upravo ove godine - uz dopuštenje antigay pridea, zabranila je planirana zaustavljanja kolone na putu od Trga maršala Tita do Zrinjevca, tijekom kojih su namjeravali upućivati svoje poruke.

Zagreb Pride pratile su mnoge novinarske ekipe iz zemlje i regije.