daljnje zastrašivanje

Rusija želi zabraniti 'LGBT propagandu' za sve dobne skupine

27.10.2022 u 14:08

Bionic
Reading

Ruski zastupnici podržali su u četvrtak zakon kojim bi se proširila postojeća zabrana promicanja "LGBT propagande" među djecom kako bi uključila ljude svih dobnih skupina, a taj potez kritičari vide kao pokušaj daljnjeg zastrašivanja i ugnjetavanja seksualnih manjina

Vlasti su već iskoristile postojeće zakone da zaustave gay pride i pritvore aktiviste za prava homoseksualaca.

Prema novom prijedlogu zakona, jednoglasno usvojenom na prvom čitanju u donjem domu Državne dume, svaki događaj ili čin za koji se smatra da promiče homoseksualnost - na internetu, u filmu, u knjigama, u reklamama ili u javnosti - mogao bi dovesti do pozamašne kazne.

Zastupnici kažu da brane moral pred, kako tvrde, "neruskim" liberalnim vrijednostima koje promiče Zapad, ali skupine za ljudska prava kažu da su potezi osmišljeni kako bi se zabranilo predstavljanje manjina kao što su lezbijke, homoseksualci, biseksualci i transrodne osobe (LGBT) u javnom životu.

Prema zakonu, građani bi mogli biti kažnjeni do 6.500 dolara za promicanje "LGBT propagande".

Pravne osobe suočavaju se s novčanom kaznom do 80.000 dolara, dok bi se stranci koji bi bili proglašeni krivima suočili s deportacijom iz Rusije.

'Hibridni rat'

Jedan od ključnih arhitekata prijedloga zakona, zastupnik Aleksander Kinštein, zanijekao je da on predstavlja čin cenzure.

"Ne zabranjujemo pozivanje na LGBT kao fenomen. Zabranjujemo propagandu i formulacija je ovdje iznimno važna", rekao je prošli tjedan.

“LGBT je danas element hibridnog ratovanja i u tom hibridnom ratovanju moramo zaštititi naše vrijednosti, naše društvo i našu djecu”, rekao je.

LGBT mreža, koja nudi pravnu pomoć, nazvala je prijedlog zakona "apsurdnim" pokušajem ponižavanja i diskriminacije LGBT zajednice.

"Zakonodavci sugeriraju da odrasla, sposobna populacija nije u poziciji birati što će govoriti, gledati i čitati", navodi se.

"Zapravo, ono što se događa je potpuno državno ukidanje LGBT+", rekao je predstavnik LGBT mreže za Reuters.

Žele nam zabraniti ne samo da govorimo o sebi ili na neki način demonstriramo svoje osjećaje prema partneru, nego i da potpuno izbrišemo svako spominjanje u kulturi: knjigama, filmovima, medijima i slično, rekli su.

Aplikacija za dijeljenje videa TikTok ovaj mjesec je bila novčano kažnjena s 49.000 dolara za promicanje "videa s LGBT temama", dok je ruski medijski regulator zatražio od izdavačkih kuća da razmotre povlačenje iz prodaje svih knjiga koje sadrže "LGBT propagandu".