NOVA OPCIJA ZA BIRAČE

Zagreb je NAŠ! u Paromlinu otkrio Bandićevu bistu

28.02.2017 u 15:46

Zagreb je NAŠ!

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midžor/PIXSELL

Bionic
Reading

Nakon što su predstavnici političke platforme 'Zagreb je NAŠ!' u utorak ispred gradske uprave najavili da će izaći na predstojeće lokalne izbore u Gradu Zagrebu, krenuli su do obližnjeg oronulog zdanja Paromlina gdje su 'otkrili' bistu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića te upozorili na '16 godina zapuštenosti i lošeg upravljanja gradom'

Izmjerivši 342 metra udaljenosti od zgrade gradske uprave do Paromlina, predstavnici platforme upozorili su da je bez obzira na lokaciju u središtu grada te neznatnu udaljenost od gradske uprave, Paromlin postao simbol zapuštenosti grada.

Bistu posvećenu Bandiću postavili su unutar ruševina Paromlina, a na njoj su istaknuli simbole stranaka koje mu, po njihovom mišljenju, čuvaju leđa (HDZ, SDP, HNS, HSLS). Rješenje političke krize u kojoj se nalazi Zagreb vide u uključivanju građana u proces oblikovanja i razvoja grada.

Istaknuli su kako se protive privatizaciji komunalnih usluga, a lokalne izbore smatraju svojevrsnim referendumom o tome, ali i kao posljednju priliku da se javna dobra sačuvaju za građane. Žele šire sudjelovanje građana u odlučivanju o budućnosti grada, zalažu se za kvalitetne javne i komunalne usluge: od vodnih usluga i gospodarenja otpadom do vrtića i staračkih domova, od kvalitetnog obrazovanja do zdravstva.

'Nadolazeće lokalne izbore vidimo kao svojevrsni referendum o tome na koji način se upravlja gradom i što će se događati s komunalnim uslugama. Nakon što su privatizirane usluge kao što je pročišćavanje otpadnih voda, sličan se scenarij sprema i uslugama odvoza otpada. Želimo kroz rad platforme dati drugačiji smjer i rješenje tog problema, kako bi građani imali kvalitetne javne usluge. Iskustvo EU-a, ali i šira iskustva pokazuju da privatizacija komunalnih usluga dovodi do povećanja cijena i smanjenje kvalitete usluge', rekao je sociolog Dražen Šimleša.

Politički ekolog Tomislav Tomašević smatra da vladajući, kao i opozicija, ne rade u korist grada nego u korist očuvanja svojih fotelja. Istaknuo je da je Zagreb grad svih građana. 'Jednako su odgovorni i SDP, HDZ, HNS i HSLS, koji godinama glume opoziciju, a zapravo su u 'dilu' s Bandićem. Zagreb je naš, a ne Bandićev i stranaka koje ga održavaju na vlasti', kazao je.

Politologinja i sveučilišna profesorica Danijela Dolenec istaknula je da je Paromlin metafora za političko zanemarivanje grada. Zanemarivanje se vidi privatizacijom javnog, dok pojedinci izvlače korist. Kazala je da se problem neće riješiti mijenjanjem jednog 'šefa' drugim. Platforma želi okupiti građane, inicijative i progresivne političke stranke, rekla je i pozvala građane da im se pridruže.

'Zagreb je naš zato što su vrtići, škole, parkovi, kvartovi i ulice naši. Želimo vratiti grad u svoje ruke', poručila je Dolenec.