GOSPODARENJE OTPADOM DO 2015.

Zagreb dobio Plan nakon šamaranja Bandića, Bernardića i Kosora

09.10.2014 u 16:00

Bionic
Reading

Skupština Grada Zagreba, nakon nekoliko sati rasprave, izglasala je Plan gospodarenja otpadom do 2015., sa 28 glasova za i 21 protiv. Za su bili zastupnici s Nezavisne liste Milana Bandića, HSLS, HSS, BUZ, Stranka umirovljenika, a protiv SDP i HDZ

Na traženje Marija Župana (HDZ) da se glasa pojedinačno kako bi se točno utvrdilo tko je za, a tko protiv, na kraju rasprave oglasio se gradonačelnik Milan Bandić kazavši kako on to predlaže smatrajući da Župan nije vjerodostojan za predlagača, jer je njegova stranka sabotirala Željku Markić oko referenduma u kojem se tražilo da se saborske zastupnike bira imenom i prezimenom.

'Molim Vas, nemojte me tjerati da mislim Vašom glavom. Sad biste Vi da se zastupnici izjašnjavaju imenom i prezimenom, a Željki Markić ste bacali štandove. Ja predlažem da se glasa imenom i prezimenom', držao je Bandić lekciju Županu.

No nije tu Bandić stao, već se u završnoj riječi obrecnuo i na Davora Bernardića, šefa zagrebačkog SDP-a. Bernardić je u razgovoru na hodniku s Darinkom Kosorom (HSLS), predsjednikom Skupštine i Andrijom Mikulićem (HDZ) potpredsjednikom gradskog parlamenta, kazao kako je 'lijepo biti u oporbi i govoriti prave stvari'. Interni razgovor za govornicom iznio je Kosor opalivši Bernardiću pljusku, na što mu ovaj nije ostao dužan kazavši kako je to rekao, ali i dodao da je 'ljepše biti u oporbi, nego misliti da je na vlasti' aludirajući na Kosorov pakt s Bandićem.

'Druže Bero, da je tebi znati kako je lijepo biti u gradonačelničkoj fotelji, nikad ne bi dopustio da te imenuju pa te skinu s mjesta za kandidata gradonačelnika', zajedljivo je Bandić podboo Bernardića.

Sasvim očekivano, rasprava za koju se prijavio velik broj zastupnika podijelila je zastupnike na one koji su bili za Plan i one koji su bili protiv.
Iako se u Planu ne spominje ni kapacitet, ni cijena ni tehnologija koju bi koristila spalionica otpada, najviše se zapravo govorilo o njoj, jer oni koji su bili protiv smatraju da je ovaj Plan uvertira za spalionicu u budućnosti.

Andrija Mikulić (HDZ) odmah u startu izrazio je stav svoje stranke koja je protiv Plana prvenstveno zato što smatra da 'je sada necjelovit'. Spočitao je SDP-u i Bandiću da je odluka o spalionici u Resniku donesena 2006., kada je ucrtana u Prostorni plan.

'Tada su u Skupštini sjedili Ivo Josipović, Mirando Mrsić, Jurica Meić, Igor Rađenović', podsjetio je Mikulić zagrebačke SDP-ovce i gradonačelnika.

Na izrečeno replicirao je Bernardić kazavši kako žalosti kad mlađi kolege pričaju o prošlosti i budućnosti.

'Spalionica u Beču otvorena je 1971.; potkraj osamdesetih, odnosno 1987. dogodila se nesreća zbog koje je zatvorena, da bi pet godina kasnije bila ponovno otvorena s tehnologijom koja se danas nudi Zagrepčanima. Od tada se svijet drastično promijenio; čovjek ide u smjeru kojem se vraća prirodi. Šest direktiva koje je donijela Europska komisija ide prema tome da do 2030. nećemo imati spalionice u Europi. Zagreb mora ići ukorak s Europom. Ne možemo uzeti tehnologiju od prije 22 godine', kazao je Bernardić.

Bandić mu je na to uzvratio da je prije tri dana bio u Beču i da tamošnje spalionice rade kao 'singerice'.

'Pa oni tamo imaju manje oboljelih od raka nego mi', branio je spalionicu gradonačelnik.

Ljubica Vrsaljko s Nezavisne liste Milana Bandića podsjetila je da je 2013. u EU-u ugovorena gradnja 14 novih spalionica u Velikoj Britaniji, Danskoj, Švedskoj, Rumunjskoj i Poljskoj. 'Spalionica mora zadovoljiti najstrože propise Europske komisije i ne vjerujem da bi gradonačelnik išao u gradnju postrojenja koje to ne bi poštovalo', uvjerena je Vrsaljko

Mario Župan (HDZ) upitao se kako će se spalionica financirati budući da bi cijena od tri milijarde kuna bila prevelik zalogaj za Grad Zagreb. Uz to, kako je naveo, ona bi, iako nije obrazložio kako, predstavljala problem HEP-u.

Mirsad Srebreniković, liječnik po struci s Bandićeve liste, branio je spalionicu uz objašnjenje da su engleski stručnjaci promatrali 11 spalionica i 232 odlagališta te da je utjecaj na zdravlje pored njih umjeren s ostalim izvorima onečišćenja poput ispušnih plinova iz automobila.

Zvane Brumnić (SDP) smatra da plan nije ponudio cjelovito rješenje, već da nudi tek varijantu 'spalimo sve i riješili smo problem'.

Darinko Kosor (HSLS) podsjetio je da se odlagalište na Jakuševcu mora zatvoriti do 31. 12. 2018. i da ako se sve što se treba riješiti do tada ne riješi, čekaju nas milijunski penali, i to ne u kunama, nego u eurima.

'Ovaj Plan nije zadnja odluka. Ako se plan izglasa, čeka nas studija izvodivosti, pa studija utjecaja na okoliš. Nakon toga slijedi donošenje Plana 2016. – 2020. Nijedan konkretan natječaj neće biti proveden dok se taj Plan ne donese. Osobno se protivim svemu što Grad financijski neće moći podnijeti, ali o tome možemo razgovarati tek kada se Plan 2016. – 2020. donese. U Planu nema ni kapaciteta, ni cijene, ni tehnologije na koji bi radila spalionica. Spaljivanje otpada ne smije biti prioritet u zbrinjavanju otpadom. Naši građani nemaju naviku razdvajanja otpada, a posebno ga nemaju namjeru razdvajati kilometrima od kuće. Mi im to moramo omogućiti', zaključio je Kosor uz poziv zastupnicima da podrže Plan jer se, kako je rekao, u njemu ne odlučuje ni o lokaciji spalionice u Resniku ni o samoj spalionici, jer je odluka o tome donesena 2006. godine.