LEDENI VIKEND

Zagori 40 cm snijega, na kopnu teško iznad -10°C

10.02.2012 u 10:17

Bionic
Reading

U Hrvatsku nam stižu nove zimske nevolje. Snijega će ponovno biti i u unutrašnjosti i u Dalmaciji. Najviše bi ga opet moglo napadati u Dalmatinskoj zagori, više od 30 centimetara. U većem dijelu zemlje bit će vrlo hladno – najviše dnevne temperature na kopnu će se kretati između -12 i -7 celzijevaca

U petak će u unutrašnjosti Hrvatske biti oblačno i hladno. Povremeno će padati snijeg, uglavnom slab. U sjeverozapadnim i gorskim krajevima može tijekom dana pasti nekoliko centimetara snijega, osobito navečer u Lici kad se očekuje jačanje snježnih oborina s juga. U Slavoniji se očekuje uglavnom suho ili neznatan snijeg. Zapuhat će umjeren, u gorju i jak sjeveroistočni vjetar. Najviša dnevna temperatura kretat će se između -12 i -7 Celzijevih stupnjeva.

U petak će na Jadranu biti pretežno oblačno. Snijeg će sredinom dana prvo početi u srednjoj i južnoj Dalmaciji, a do kraja dana će se proširiti na cijelu Dalmaciju. Navečer će se početi stvarati snježni pokrivač. Na sjevernom Jadranu će se većinom zadržati suho iako će ponegdje biti slabog snijega. Puhat će umjerena do jaka, navečer na sjevernom Jadranu i olujna bura koja će podno Velebita imati česte orkanske udare. Prema večeri na otvorenom moru južne i dijela srednje Dalmacije vjetar će okretati na levant i jugo. Najviše dnevne temperature bit će između -5 i 3°C.

Za vikend ponovno obilniji snijeg – najviše u Zagori

U subotu će na kopnu biti oblačno sa snijegom. Mjestimice može pasti više od 15 centimetara novog snijega. Bit će vrlo hladno i vjetrovito uz umjeren i jak sjeveroistočni vjetar. Temperatura većinom od -12 do -7°C.

I u nedjelju će povremeno padati snijeg. I dalje hladno.

U subotu će na Jadranu biti promjenjivo oblačno uz povremena sunčana razdoblja. Na sjevernom Jadranu povremeno će padati slab snijeg, a ponegdje će biti i potpuno suho. U sjevernoj i dijelu srednje Dalmacije padat će snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača koji će u Zagori ponegdje biti viši od 30 centimetara. Drugdje su mogući kiša pa i jači pljuskovi s grmljavinom, a ponegdje i kiša koja se ledi u dodiru s tlom, uglavnom u zaobalju srednje Dalmacije. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana puhat će umjerena do jaka bura s olujnim udarima, drugdje umjeren i jak levant i jugo. Jutro će biti malo manje hladno u odnosu na petak. Danju će se na sjevernom Jadranu i u sjevernoj Dalmaciji zadržati hladno s temperaturama oko ili malo ispod 0°C. Prema jugu Dalmacije će malo zatopliti uz temperature zraka od 4 do 8 stupnjeva.

U nedjelju će na Jadranu biti vrlo promjenjivo i nestabilno. Uz kraća sunčana razdoblja, povremeno će biti oborina, u većem dijelu Dalmacije snijeg i susnježica, a samo na jugu kiša. Na sjevernom Jadranu bit će većinom suho. Jugo će u Dalmaciji sve više slabiti i postupno okretati na buru, no ona će biti jaka i olujna sam podno Velebita. Ponovno će biti malo hladnije, rekao je Kristijan Božarov predsjednik udruge Crometeo.

Za detaljniju prognozu kliknite na ovaj link.