'POTRUBI ZA OBRAZOVANJE'

Zaglušujuće sirene sat vremena odjekivale hrvatskim gradovima u znak podrške štrajku u školama

20.11.2019 u 13:55

Bionic
Reading

Prosvjedna akcija "Potrubi za obrazovanje" sindikata zaposlenih u obrazovanju, kojom na zagrebačkim raskrižjima žele upozoriti goste kongresa Europske pučke stranke (EPP) na ignoriranje iz Vlade održana je od 13 sati do 14 sati.

Stotinjak članova sindikata s transparentima bilo je raspoređeno na raznim raskrižjima od hotela Sheraton do Arene Zagreb, gdje se danas održava kongres EPP-a.

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz

Promet je bio gust i mnogi sudionici uzvraćali su na sindikalne pozive da potrube za obrazovanje, prestanak štrajka i prihvaćanje zahtjeva sindikata.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec dio članstva okupio je na Trgu žrtava fašizma, jer se ondje nalazi središnjica HDZ-a.

Sindikati će u četvrtak održati malo okupljanje na Trgu svetog Marka, koje su simbolično nazvali "Prosvjed šutnje". Policiji su prijavili dolazak tristotinjak prosvjednika.

  • +39
Sindikalna akcija potrubi za obrazovanje u Zagrebu, Splitu i Šibeniku Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

Učitelji i profesori u općem su štrajku, a prvi privremeni podaci o izlaznosti pokazuju da je 89,73 posto srednjih škola u štrajku, izvijestio je u srijedu čelnik srednjoškolskog sindikata Branimir Mihalinec, ustvrdivši da štrajk ide jednakom snagom i da zaposlenici u sustavu obrazovanja i dalje iskazuju nezadovoljstvo radom Vlade.

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic

'Ministrica Divjak u dobroj vjeri, a možda i ne, traži da počnemo slabiti štrajk. Ako pristanemo održavati nastavu za maturante i osmaše, onda će se sutra tražiti za djevojčice, pa za dječake, za visoke ili niske, za one koji žive u blizini škole... Mi ni najmanje namjere nemamo činiti štetu učenicima. Štetu je učinila Vlada te premijer koji 28 dana ne razgovara s nama', kazao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec na redovnoj sindikalnoj konferenciji za novinare u srijedu.