SAD PRITIŠĆE

Zadržan i ispitan suradnik Wikileaksa

03.08.2010 u 14:13

Bionic
Reading

Jacob Appelbaum, suradnik Wikileaksa i ekspert za informatičku sigurnost, objavljuje The New York Times, prošlog je četvrtka zadržan i tri sata ispitivan nakon što je stigao u zrakoplovnu luku Newark iz Nizozemske

Appelbaum (27), koji je i američki državljanin, izjavio je da su ga federalni agenti ispitali o radu u Wikileaksu i o direktoru te organizacije koja je objavila povjerljive dokumente o ratu u Afganistanu, Julianu Assangeu.


Vlasti su ga zamolile da otkrije što sadrži tvrdi disk njegova prijenosna računala, ali je on odbio surađivati zahtijevajući da na ispitivanju bude prisutan odvjetnik, što mu je uskraćeno.

Nakon tri sata je pušten na slobodu, ali je policija zadržala tri njegova mobilna telefona.

Nakon što je Appelbaum završio nastupom na konferenciji o informatici u Las Vegasu, FBI ga je želio i tamo ispitivati, ali je odvjetnik to zabranio. Appelbaum je izjavio da nikad nije kontaktirao Bradleyja Manninga i da nema veze s objavljivanjem spornih američkih dokumenata na stranici Wikileaks.org

Kao što smo bili pisali, Pentagon je zatražio pomoć od FBI-ja u istraživanju slučaja i u praćenju svih onih koji su bili u kontaktu s časnikom Bradleyjem Manningom, osumnjičenim da je dostavio tajne dokumente američkih oružanih snaga i State Departmenta Wikileaksu. FBI, smatra Appalbaum, prati i sve pokrete Juliana Assangea, direktora Wikileaksa.