JOSIPOVIĆ O OCJENAMA

'Zadovoljan sam Hebrangovom trojkom'

21.05.2010 u 14:37

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović izjavio je danas da je zadovoljan ocjenom 'dobar', kojom je prvih stotinu dana njegova mandata ocijenio HDZ-ov potpredsjednik Andrija Hebrang

'Zahvaljujem se gospodinu Hebrangu, nakon toliko kritika, mislio sam da ću dobiti barem jedan, ako ne i minus jedan', izjavio je Josipović novinarima nakon svečanosti otvaranja prvog Centra za psihološku pomoć ženama oboljelim od raka u Hrvatskoj.

Dodao je da će suradnja s Vladom biti još bolja zato, jer i kod Vlade i kod njega postoji svijest o tome da ih čeka još puno ozbiljnog posla.

Želim da se na našim redovitim sastancima manje raspravlja o trubama, klavirima i sličnim stvarima, jer to nije potrebno', ocijenio je Josipović.

'Želim da raspravljamo o EU, odnosima sa susjedima, nekretninama koje treba prepustiti lokalnoj samoupravi, o ljudskim pravima, gospodarskoj krizi te o svim stvarima koje su zajednička nadležnost, ali i o općim pitanjima, jer mislim da je Hrvatska danas u vremenima kada je o najvažnijim stvarima potreban nacionalni konsenzus', kazao je predsjednik izrazivši nadu da će Vlada i on tome doprinijeti.

Jučerašnju odluku Hrvatske odvjetničke komore da neće protiv njega podnijeti kaznenu prijavu zbog klevete, predsjednik Josipović ocijenio je razumnom odlukom. 'Mislim da međusobna kritika jest jedan dobar katalizator. Siguran sam da ću i s odvjetništvom dobro surađivati', kratko je dodao.

Na pitanje hoće li pomoći bivšim logorašima srpskog logora Stajićevo da tamo, nakon dvije godine pokušaja, postave spomen-ploču čemu se protive lokalni nacionalisti, Josipović je odgovorio da se taj i mnogi drugi mogu riješiti samo u globalnom zatopljenju odnosa.

'To je razlog zašto inzistiram da dio naše politike, uz uvažavanje svih povijesnih činjenica koje su se dogodile, bude stvaranje dobrih odnosa sa susjedima. To će omogućiti dobre odnose sa susjedima, ojačat će nam sigurnost i riješit će brojna humanitarna pitanja poput ovog, poput rješavanja sudbine nestalih osoba, povrata imovine, povrata ljudi na njihova ognjišta', kazao je Josipović.

Nakon otvaranja Centra za psihološku pomoć ženama oboljelima od raka, predsjednik se uputio na obilježavanje Dana poduzetnika u Gospodarsku komoru, a potom je došao na Gornji grad, gdje ga je pred Saborom čekao Milorad Pupovac (SDSS), koji ga pozvao na kavu.

Josipović je tamo sreo Vesnu Pusić (HNS) i Vladimira Šeksa (HDZ), s kojim je proteklih dana kroz medije razmjenjivao teške riječi. Na pitanje jesu li u kratkom razgovoru izgladili razmirice, odgovorio je, 'Nisu to razmirice, nego demokratski dijalog.'