CENZOR ZRILIĆ

Zadarski župan želi novinare po svom guštu

stipe zrilić zadarski župan hdz

stipe zrilić zadarski župan hdz

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Andrija Lučić

Zadarski župan Stipe Zrilić (HDZ) na sjednici svojega kolegija, koji je sastavljen od pročelnika, usvojio je pravila rada i ponašanja tog savjetodavnog tijela. Usvojen je dokument pod nazivom “Pravilnik o radu župana i Kolegija župana“ u kojem se razrađuje na koji način surađuju pročelnici upravnih odjela sa županom kad mu predlažu pojedine odluke

Za javnost je vrlo zanimljivo da je župan Zrilić ovim aktom otvorio sebi mogućnost da ne komunicira s novinarom koji mu nije po volji, piše Slobodna Dalmacija

Naime, u dijelu koji govori o javnosti rada župana i njegova kolegija navedeno je da župan “može oduzeti pravo nazočnosti predstavniku sredstva javnog priopćavanja ako on svojim ponašanjem remeti sjednicu ili netočno i neistinito prikazuje podatke iz materijala ili rasprave sa sjednice župana i kolegija“.

Župan je sebi na taj način dao pravo ocijeniti tko izvještava o njegovu radu na njemu prihvatljiv način i odbiti primiti na sjednicu novinara kojeg pošalje neka redakcija.

Ovakav pravilnik župan je obrazložio potrebom da se reguliraju stvari koje su u zakonu nedorečene, a primijetio je da prvi u državi primjenjuje ovaj način rada.

− Dok sam ja ovdje župan, radit će se po mojim pravilima, svidjelo se to nekome ili ne − naglasio je Zrilić, a potom zaključio kako će do isključivanja novinara sa sjednice doći samo u “ekstremnim slučajevima“, s tim što granicu određuje on.

Župan Zrilić je, izgleda, odlučio zauzeti odlučniji stav prema novinarima jer se, kako kaže, prema njemu provodi svojevrsni medijski reket, čak ga, kaže, neki izbjegavaju spomenuti u tekstovima kad bi to bilo obvezno.

Počeo je već voditi evidenciju o tome što tko piše, slaže svoju posebnu dokumentaciju, a očito vjeruje da će mu netom usvojeni Pravilnik poslužiti da nekom novinaru zabrani nepoćudno pisanje.

Zadarski župan, čini se, želi “zaustaviti Reuters“, kao svojedobno jedan komunistički čelnik koji je želio medijski muk o nekim neugodnim događajima.

Baš nas zanima na kome će župan Stipe Zrilić najprije isprobati moć svojeg novog pravilnika i na koji to način namjerava ratovati s 15-ak novinskih redakcija u Zadru.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi