NA GRADSKIM JASLAMA

Zadar poklanja smještaj političkim strankama

Bionic
Reading

Gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić obustavio je izgradnju ili obnovu nekih gradskih cesta, smanjuju se plaće, sa sindikatom će se pregovarati i oko smanjivanja regresa i božićnica, a do početka iduće godine zaustavljeno je projektiranje nekih škola i vrtića

ZADAR - Sve su to pokušaji štednje, neki stvarni, neki simbolični, ali je neobično da nikome u gradskoj vlasti nije palo na pamet da političkim strankama konačno naplati korištenje poslovnih prostora u vlasništvu Grada! Čak deset političkih stranaka koristi prostore u vlasništvu Grada i za to ne plaća ni jednu jedinu kunu, piše Slobodna Dalmacija.

SDP koristi vlastiti prostor

Socijademokratska partija Hrvatske (SDP) rijetka je iznimka među političkim strankama u Zadru. Njihove prostorije na adresi Pet bunara 1 u privatnom su vlasništvu stranke.

Istina, odlukom o besplatnim gradskim kvadratima obuhvaćene su i brojne udruge, o čijim neplaćanjima najamnine bi se također moglo makar razmisliti, ali besplatno baškarenje stranaka u gradskim prostorima jednostavno bode oči, pogotovo nakon izbora i raskošnih predizbornih kampanja u kojima se baš i ne vodi računa o svakoj kuni.

Ali ne samo što stranke ne plaćaju najamninu i time ne pune gradski proračun, već ga i dodatno opterećuju značajnim iznosima koji se svake godine isplaćuju strankama čiji predstavnici sjede u Gradskom vijeću.

Među deset političkih stranaka koje koriste više od 550 četvornih metara prostora u vlasništvu Grada Zadra uvjerljivo najviše kvadrata koristi HDZ, koji u Medulićevoj ulici 2 na raspolaganju ima 195 četvornih metara.

Na istoj adresi 22 četvorna metra ima Akcija socijaldemokrata Hrvatske, čijih se političkih aktivnosti nitko ni ne sjeća. HDZ-ov koalicijski partner HSLS u Ulici Bartula Kašića koristi 70 kvadrata, HNS i HSP su se smjestili u Ulici Kraljskog Dalmatina 2, gdje imaju po 54 kvadrata, a 40-ak kvadrata na raspolaganju je i HSS-u u Borelijevoj ulici.

U prostorima MO Voštarnica 31 četvorni metar koristi HČSP, a 27 HKDU, dok je Hrvatska stranka umirovljenika smještena u 46 kvadrata na Narodnom trgu 5, a Demokratska stranka umirovljenika u Ulici Stjepana Radića u osam četvornih metara. Većina tih prostora nalazi se u središtu grada, odakle visoka cijena najamnine tjera male obrtnike. Veliki obrtnici u političkim strankama očito nemaju takvih briga.