KONTROVERZNI VODOINSTALATER JOE

'Zabrana nošenja oružja kriva je za holokaust'

21.06.2012 u 10:27

Bionic
Reading

Kandidat za američki Kongres Joe Wuzelbacher, poznatiji pod nadimkom Vodoinstalater Joe, objavio je skandalozni promotivni video u kojem podsjeća da su zakoni koji su ograničavali pravo na nošenje oružja u nacističkoj Njemačkoj pridonijeli egzekucijama tijekom holokausta jer Židovi nisu imali oružje da bi se obranili

Reklama je izazvala snažnu osudu demokrata i židovskih organizacija u SAD-u. U spornom videouratku, Joe Wurzelbacher puni sačmaricu i puca na limune i rajčice. '1939. godine u Njemačkoj je ukinuto pravo na nošenje oružja. Od tada do 1945. godine, šest milijuna Židova i sedam milijuna drugih, nemoćnih da se obrane, ubijeni su', kaže on. Na kraju spota je samo kratko dodao: 'Volim Ameriku.'

Protivnici prava na nošenje oružja dugo vremena vrte priču da je Adolf Hitler došao na vlast u Njemačkoj upravo zbog zabrane toga prava. Šef Demokrata iz OhijaChris Redfern tvrdi da je video 'nevjerojatno uvredljiv'. Pozvao je i republikance i demokrate da osude 'potez vrijedan prijezira očajnog čovjeka'.'Upotreba sjećanja na šest milijuna Židova ubijenih tijekom holokausta kako bi se ostvarili politički poeni nije prihvatljiva ni pod kojim okolnostima', kaže David A. Harris, predsjednik Nacionalnog židovskog demokratskog vijeća.
Wuerzelbacher također u videospotu kaže da su zakoni o ograničenju upotrebe oružja u Turskoj prethodili pokolju 1,5 milijuna Armenaca od 1915. do 1917. godine.

On svoje stavove brani. Kaže da nije rekao da je zabrana nošenja oružja uzrokovala holokaust. Optužio je liberale da izokreću njegove riječi zbog političkih ciljeva. Wuerzelbacher se natječe kao republikanski kandidat u devetom okrugu u Ohiju. Postao je poznat kao Vodoinstalater Joe nakon što su ga republikanci nahuškali da provocira Baracka Obamu tijekom predsjedničke kampanje 2008. godine o pitanjima poslovanja malih poduzetnika poput vodoinstalatera ili zidara, za čije su poslove smatrali da će biti ugroženi ako on postane predsjednik.