najamnina od jedne kune

Za stambeno zbrinjavanje na nekad okupiranom području Sisačke županije ove godine ide 38 milijuna kuna

19.02.2019 u 14:14

Bionic
Reading

U stambeno zbrinjavanje stanovnika i naseljenika na nekad okupiranom području Sisačko-moslavačke županije ove će godine biti uloženo 38 milijuna kuna, a istodobno će se za obnovu 63 obiteljske kuće isporučiti kompleti građevnog materijala u vrijednosti 9,5 milijuna kuna, što je najviše do sada

To je u utorak na radnom sastanku u Sisku priopćio državni tajnik u Središnjem uredu državne uprave za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar.

Budući da su potrebe obnove i stambenog zbrinjavanja na tom području izraženije nego ranijih godina, lokalni čelnici su na sastanku upoznati s novim zakonskim propisima iz te oblasti, koji su na potpomognutim područjima na snazi od početka ove godine.

Za sve korisnike državnih kuća najamnina od jedne kune, za stanove 54 lipe po m2

Za sve korisnike državnih obiteljskih kuća najamnina sada iznosi samo jednu kunu, za korisnike državnih stanova mjesečni najam iznosi 54 lipe po četvornom metru, što znači da će najamnina za stan od 50 kvadrata biti 27 kuna.

Za osobe koje imaju rješenje Centra za socijalnu skrb, najamnina će također iznositi jednu kunu, bez obzira na kojem se području stambeni objekt nalazi.

I nova uredba o bodovanju prilagođena je ostanku mladih obitelji i onima koji duže čekaju stan.

'Za svaku godinu čekanja obitelj će dobiti dodatnih 10 bodova, a posebno će se bodovati prebivalište na potpomognutom području, te obitelji s većim brojem djece. Također, stimulirat će se i ostanak ili dolazak visokoobrazovanih mladih ljudi', rekao je Mažar.

40 milijuna kuna više za ubrzano stambeno zbrinjavanje na bivšem okupiranom području

Za ubrzano stambeno zbrinjavanje na nekad okupiranom području u državnom je proračunu ove godine, kako je rekao Mažar, osigurano 40 milijuna kuna više. Novina je i to što će se od vrijednosti građevnog materijala 25 posto isplaćivati u gotovini za dodatne radove i popravke.

Kako je najavio državni tajnik, za mjesec i pol će u Petrinji biti završena stambena zgrada s 29 stanova, u Dumačama se završava uređenje naselja s 41 obiteljskom kućom, u Hrvatskoj Kostajnici obnova sedam kuća za obitelji stradale u klizanju tla, a za tjedan dana počinje isporuka građevnog materijala.

Nikoli Mažaru i njegovim suradnicima, među kojima su bila i tri načelnika sektora, zahvalio je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, poručivši tijekom radnog sastanka kako bilo riječi i o stambenom zbrinjavanju na području Topuskog, Gvozda i Donjih Kukuruzara, te o popunjavanju mjesta u Domu umirovljenika u Glini.

'Sve navedene mjere, koje se ove godine provode osjetno brže nego ranijih godina, doprinose ostanku stanovnika, ponajprije mladih obitelji i samaca, a na taj način i demografskoj obnovi na području županije', zaključio je Žinić.