MEDIJSKI TAJKUN

'Za Radončića zatražen pritvor'

27.01.2016 u 15:50

Bionic
Reading

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine objavilo je u srijedu kako će tražiti određivanje jednomjesečnog pritvora političaru i medijskom tajkunu Fahrudinu Radončiću, koji je prije dva dana uhićen pod sumnjom za ometanje pravosuđa, a cijeli je slučaj potaknuo Sud BiH da javno upozori kako je zbog njega izložen golemim pritiscima koji ugrožavaju njegov rad

Iz Tužiteljstva BiH, koje vodi istragu protiv Radončića, priopćeno je da su nakon ispitivanja odlučili zatražiti da mu Sud BiH odredi pritvor jer smatraju kako bi on puštanjem na slobodu mogao ometati istragu, prikrivati dokaze te utjecati na svjedoke ili suučesnike te počiniti novo kazneno djelo ili završiti započeto.

Istraga protiv Radončića pokrenuta je nakon što je utvrđeno da on preko svojih suradnika pokušava utjecati na Azru Sarić, svjedokinju u procesu koji se na Kosovu vodi protiv Nasera Keljmendija, vođe jednog od zloglasnih balkanskih kriminalnih klanova.

Prema informacijama Tužiteljstva BiH, Radončić je od Sarić tražio da u svojem iskazu njega, ali i Keljmendija, zaštiti od optužbi da su pripadnici organizirane kriminalne skupine i da su odgovorni za ubojstvo sarajevskog kriminalca Ramiza Delalića Ćele

Nakon što je poslije policijske kaznene obrade u utorak predan Tužiteljstvu BiH¸, Radončić je dodatno osumnjičen i za pritiske koje je poduzeo kako bi na mjesto veleposlanice BiH u Sloveniji bila imenovana Nermana Hadžijahić, supruga zaposlenika veleposlanstva SAD u Sarajevu Zijada Hadžijahića, od kojega je Radončić kao protuuslugu tražio da provjeri za što ga se istražuje i da li se prisluškuju njegovi telefonski razgovori.

Potankosti o toj političkoj trgovini, u koju je umiješan i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović jer je na Radončićev zahtjev predložio Hadžijahić za veleposlanicu, procurili su u javnost kad je dio medija objavio prijepise presretnutih telefonskih razgovora između Radončića i njegovog bliskog suradnika Bakira Dautbašića.

Dautbašić je također osumnjičen za ometanje pravosuđa i njemu je ranije Sud BiH zbog toga odredio pritvor. Unatoč tome, on je i dalje kandidat za državnog ministra prometa i komunikacija, a za taj ga je položaj predložio upravo Radončić, odnosno njegova stranka Savez za bolju budućnost (SBB).

Radončićevi odvjetnici burno su reagirali na dodatne inkriminacije, ustvrdivši kako je riječ o fabriciranju optužbi u zadnji trenutak, no Tužiteljstvo BiH je te tvrdnje u srijedu odlučno odbacilo.

Tužiteljstvo BiH posljednjih je dana meta niza napada u Radončićevom listu "Dnevni avaz", ali i njegovih odvjetnika koji tvrde da su tužiteljii i suci instrumentalizirani i da dobivaju naloge od političara.

I Sud BiH se oglasio priopćenjem u kojem upozorava da je proteklih dana izvrgnut "nepodnošljivim pritiscima".

"Sud Bosne i Hercegovine izražava duboku zabrinutost atmosferom koja se u javnosti stvara posljednjih dana u kojoj se ova institucija nastoji politizirati, a rad njenih sudaca omalovažiti. Pozivamo sve one koji su se proteklih dana odvažili iznositi neosnovane i ničim utemeljene optužbe na rad Suda BiH da se suzdrže od neprimjerenih komentara koji nanose veliku štetu ne samo pravosuđu, nego i društvu i državi uopće", stoji u dijelu priopćenja koje se odnosi na "slučaj Radončić".

Iz Suda BiH dodatno su upozorili kako su pritiscima izvrgnuti i u slučaju protiv Nasera Orića, nekadašnjeg zapovjednika obrane Srebrenice, protiv kojega se od utorka vodi postupak zbog ratnih zločina nad srpskim zarobljenicima.

"Suci Suda BiH rade u teškim uvjetima, no nisu, niti će ustuknuti pred bilo čijim interesima. Nastavljamo raditi punim kapacitetom, a od nadležnih tijela zahtijevamo da nam omoguće rad u normalnim uvjetima", poruka je iz Suda BiH.