SUĐENJE ZA KORNATSKU TRAGEDIJU

'Za prijevoz ozlijeđenih vatrogasaca policija čekala odobrenje'

14.12.2011 u 19:36

Bionic
Reading

Svjedok Vitomir Rameša iz Murtera danas je na zadarskom Županijskom sudu u nastavku suđenja bivšem vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici rekao da su ozlijeđeni vatrogasci kod njegove konobe na otoku Kornatu čekali prijevoz, jer je pomorska policija čekala odobrenje za njihov ukrcaj u brod i prijevoz do zadarske Opće bolnice

'Do 20 sati vatrogasci su čekali prijevoz kod moje konobe na Kornatu. Govorio sam policiji da što prije krenu, ali oni su čekali nečije odobrenje', rekao je svjedočeći danas na sudu Rameša koji je kobnog dana 30. kolovoza 2007. bio u svojoj konobi na Kornatu. Spašavanje vatrogasaca počelo je poslije 17,30 sati, rekao je Rameša pred čiju su konobu u uvali Šipnate spasioci donosili ranjene vatrogasce.

Kako je posvjedočio, u prenošenju četvorice vatrogasaca sudjelovao je i osobno. 'Prenosio sam ozlijeđene vatrogasce koji nisu mogli govoriti. Sva im je odjeća bila izgorena. Bili su opečeni. Davao sam im vode da se napiju. Policiji sam govorio da ih što prije prevezu u bolnicu, no rečeno mi je da moraju čekati odobrenje', svjedočio je.

Profesionalni vatrogasac vodičkog DVD-a svjedok Dino Durović, koji je u vrijeme požara na Kornatu gasio požar na otoku Hvaru, na pitanje obrane jesu li maloljetnici išli gasiti požar, rekao je da se nisu svi držali pravila da maloljetnici ne smiju na požarište. 'Bilo je situacija kad su i išli. Karlo Ševerdija i još neki mlađi dolazili bi na svoju ruku na motorima, iako ih zapovjednik nije puštao. Stariji bi išli prvi na požarišta i kad bi raščistili požar, tada bi dolazili mlađi', posvjedočio je Durović, dodavši kako je sedamanestogodišnji Ševerdija baš te godine počeo raditi kao interventni vatrogasac.

Pripadnik protupožarnih snaga Namjenski organiziranih snaga( NOS) Saša Hlevnjak, je potvrdio da je za stradale vatrogasce doznao tek kad je na otok Kornat stigao zajedno s 23 pripadnika NOS-a s Lošinja.

Svjedočio je i vatrogasac zatonskog DVD-a Darko Cvitan koji je za vrijeme kornatske tragedije gasio požar u zaleđu Vodica.

'Doznao sam za požar na Kornatima oko 16 sati. Oko 16,40 stigli smo u vojarnu Šibenik i tada još nisam znao što se dogodilo na Kornatu. Vidio sam novinare pa sam pretpostavio da se nešto dogodilo. Tek kad smo bili na putu prema helidromu, Dražen Slavica mi je rekao da ima stradalih', posvjedočio je Cvitan i dodao da je tada rekao Slavici da ne želi voditi djecu iz DVD-a na požarište, s čim se Slavica složio.

'Kad smo stigli u uvalu Šipnate na otok Kornat, doznao sam da ima i mrtvih, a dva vatrogasca sam vidio kako leže, među njima sam prepoznao Tomislava Crvelina', rekao je Cvitan, dodavši da su vatrogasci bili potpuno 'ispečeni', natečenih glava i zglobova odvojenih od tkiva.

Suđenje se nastavlja 17. i 18. siječnja. U dosadašnjem sudskom postupku ispitano je 85 svjedoka i održano 28 ročišta, a do kraja suđenja planirano je saslušanje još 30-ak svjedoka.