'OBJAŠNJENJE' TV PROPOVJEDNIKA

'Za potres na Haitiju kriv je pakt s vragom!'

14.01.2010 u 09:21

Bionic
Reading

Konzervativni američki TV propovjednik, evangelik Pat Robertson u srijedu je za katastrofalni potres na Haitiju okrivio 'pakt s vragom' koji su Haićani prema legendi sklopili da bi porazili francuske kolonizatore u 18. stoljeću

Nakon što su znanstvenici objasnili da je potres izazvao tektonski rasjed na kojem leži Haiti, pastor Robertson ponudio je i crkveno 'tumačenje uzroka'.

'Nešto se davno dogodilo na Haitiju i ljudi možda ne žele govoriti o tome', rekao je Robertson u svojoj emisiji na TV postaji Christian Broadcasting Network. 'Oni su bili pod francuskom čizmom... okupili su se i sklopili pakt s vragom. Rekli su - 'služit ćemo ti ako nas oslobodiš Francuza'.'

'Istinita priča. A vrag je rekao - 'OK, dogovoreno'. Sve otada oni su prokleti i događa im se jedna stvar za drugom', rekao je Robertson.

Njegovi komentari izazvali su pravu buru u američkim medijima i na internetu pa je nekoliko sati poslije uredništvo Robertsonove TV emisije '700 Club' izdalo priopćenje u kojem objašnjava njegove izjave.

U priopćenju se navodi da se komentari temelje na 'pobuni robova iz 1791, o kojoj su se vodile velike rasprave i u kojoj su robovi navodno sklopili slavni pakt s vragom u zamjenu za pobjedu nad Francuzima'.

Povijest je u kombinaciji s užasnim stanjem zemlje navodila brojne teologe i crkvene figure tijekom stoljeća da vjeruju da je zemlja prokleta, dodaje se u priopćenju.

Također je istaknuto suosjećanje pastora s narodom Haitija i njegovi pozivi na molitvu.

Haićanski ustanak smatra se jednom od rijetkih uspješnih pobuna robova u povijesti.