I DRMIĆ SKLOPIO PAKT S USKOKOM

Za pokušaj spašavanja Glavaša sudit će se samo Tadiću!

Ivan Drmić

Ivan Drmić

Izvor: Cropix / Autor: Ivica Pejić

Suđenje za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenila presuda za ratni zločin Branimiru Glavašu svest će se samo na osječkog poduzetnika Dragu Tadića jer su se preostali optuženici, među kojima i saborski zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić, nagodili s USKOK-om na dvogodišnje uvjetne kazne

Drmić, bivša zamjenica glavnog urednika Glasa Slavonije Sanja Marketić i Tadićeva supruga Božica Tadić-Ćavar nagodbe su, kako se doznaje od njihove obrane, sklopili pod istim uvjetima kao što je to desetak dana prije potvrđivanja optužnice učinio splitski poduzetnik Srećko Jurišić, koji se teretio za ista kaznena djela.

Prema nagodbi, kako neslužbeno doznaje Večernji list, Drmić i S. Markotić bit će osuđeni identično kao i Jurišić – uvjetno na dvije godine uz rok kušnje od pet godina. Božića Ćavar Tadić nagodbom s USKOK-om prihvatila je uvjetnu kaznu od godinu i pol uz rok kušnje od tri godine. Što se tiče Tadića, njemu je USKOK nudio kaznu od dvije i pol godine zatvora, na što on nije htio pristati, procijenivši da mu je bolje da ide u sudski postupak. Tadiću bi se njegovi bivši suokrivljenici mogli bi na suđenju pojaviti u ulozi svjedoka.

Jurišić je tada, na veliko iznenađenje ostalih optuženika i njihovih odvjetnika, u cijelosti priznao optužbu i krivnju, zbog čega je dobio uvjetnu kaznu od dvije godine zatvora, u koji neće ići ako u narednih pet godina ne počini kazneno djelo. Državi će, usto, vratiti 70 tisuća eura koje su mu, po tvrdnji USKOK-a, radi podmićivanja dali Drmić i Sanja Marketić.

Nagodbe troje optuženika s USKOK-om na sutrašnjem bi pripremnom ročištu trebalo potvrditi sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Zdravka Majerovića. Pritom će najvjerojatnije, odrediti i datum početka suđenja Tadiću, koji se jedini nije nagodio. Odluka o početku suđenja trebala je biti donesena na ročištu krajem studenoga prošle godine, odgođenom zbog bolesti Sanje Marketić

Optužnicom koja je na zagrebačkom Županijskom sudu potvrđena sredinom listopada četvero okrivljenih tereti se za udruživanje radi počinjenja kaznenih djela, poticanje na protuzakonito posredovanje, a Drmić i Marketić i za lažno prijavljivanje kaznenog djela.

USKOK tvrdi da je optužene koji su trebali utjecati na suce Vrhovnog suda okupio Tadić, vlasnik građevinske tvrtke Osijek Koteks, koji je javnosti poznat i kao osumnjičenik u slučaju navodnih malverzacija pri izgradnji autoceste Slavonica.

Sve se navodno događalo u vrijeme kada je Vrhovni sud odlučivalo o žalbi na nepravomoćnu osuđujuću presudu Glavašu zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku u slučajevima 'garaža' i 'selotejp'. Uoči izricanja presude Županijskog suda na deset godina zatvora, Glavaš je pobjegao u BiH, gdje izdržava osmogodišnju zatvorsku kaznu, s obzirom na to da mu je Vrhovni sud u međuvremenu kaznu umanjio za dvije godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi