KAZNENE PRIJAVE

Za nesreću u Rijeci krivi strojovođa i prometnik?

30.11.2009 u 16:37

Bionic
Reading

Protiv strojovođe i vanjskog prometnika podnesena je kaznena prijava jer se osnovano sumnja da su skrivili željezničku nesreću teretnog vlaka koja se dogodila dana 21. studenog 2009. kod trgovačkog centra Tower centar Rijeka

Kazneno djelo počinjeno je tako da su osumnjičeni, vanjski prometnik i strojovođa, prekršili propise o sigurnosti željezničkog prometa i povrijedili odredbe Prometnog pravilnika, Pravilnika o načinu i uvjetima za sigurno obavljanje tijeka željezničkog prometa, Upute o kočenju vlakova, Upute za rad radnika u vuči vlakova kao i pravila koja proizlaze iz opisa poslova radnih mjesta koje obavljaju te opća pravila struke javio je načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec

Prvi osumnjičeni je kao vanjski prometnik kazneno djelo počinio na način da je na Željezničkom kolodvoru Škrljevo dozvolio da teretni vlak krene prema Rijeci iako je bio iako ga je preglednik vagona upozorio na to da su na prva tri vagona (uslijed istrošenosti pločica) isključene kočnice te tako što nije osigurao uvjete u kojima bi vlak sigurno prometovao, a što je bio dužan učiniti.

Nadalje, drugi osumnjičeni je kao strojovođa teretnog vlaka započeo vožnju iz Škrljeva prema Rijeci iako ga je kontrolor vagona upozorio na to da je uslijed istrošenosti pločica isključio kočnice na prva tri vagona čime se smanjila stvarna i potrebna kočiona masa vlaka, uslijed čega je došlo do nekontroliranog kretanja teretnog vlaka te iskliznuća i prevrtanja s tračnica.

Željezničkom nesrećom teretnog vlaka prouzročena je materijalna šteta velikih razmjera u vidu oštećenja i uništenja dijelova teretnog vlaka, infrastrukture Hrvatskih željeznica, tereta u sastavu kompozicije i vozila parkiranih u blizini prometne nesreće. Šteta se procjenjuje na iznos od najmanje pet milijuna kuna.