VLADINA DAVANJA

Za mirovine HVO-a dvostruko više nego za djecu invalide

03.09.2009 u 08:05

Bionic
Reading

Samo za mirovine bivših pripadnika HVO-a Hrvatska će u ovoj godini izdvojiti oko 700 milijuna kuna. To je primjerice dvostruko više nego što je u proračunu za ovu godinu osigurano novca za skrb za tjelesno i mentalno oštećenu djecu i gotovo osam puta više od novca za kapitalne investicije u školstvu, otkriva Jutarnji list

Država je za izgradnju osnovnih škola i sportskih dvorana u školama te za njihovu opremu u ovogodišnjem proračunu osigurala oko 90 milijuna kuna. Za cijelu kulturu Vlada daje milijardu kuna, kolik je proračun Ministarstva kulture, 200 milijuna kuna od države dobivaju sveučilišta u Rijeci i Splitu, a vatrogasci skromnih 14 milijuna kuna. Od 700 milijuna kuna koje izdvajamo za HVO, 200 milijuna kuna su naše obveze iz ugovora s BiH koji je stupio na snagu prije tri godine.

Šuker o kriznom porezu na mirovine HVO-a

Kad govorimo o primjeni kriznog poreza na bivše pripadnike HVO-a, moramo znati da imamo rezidente i nerezidente. To je pitanje jasno definirao u zakonu, ali i međunarodnim pravom i tu ne možemo izlaziti izvan okvira međunarodnih ugovora. Prema informacijama koje sam dobio iz mirovinskog, krizni porez je naplaćen rezidentima, odnosno onima žive na području Republike Hrvatske.

Kada je krajem 2005. naša vlada s BiH potpisala međudržavni ugovor o suradnji na području prava pripadnika HVO-a Jadranka Kosor, tada potpredsjednica Vlade i resorna ministrica, najavljivala je da će Hrvatska sufinancirati mirovinu za 4450 invalida i članova obitelji poginulih, za što će godišnje u proračunu trebati osigurati 157 milijuna kuna.

Danas, tri godine kasnije mirovine iz proračuna prema tom istom ugovoru prima 6404 bivših pripadnika HVO-a (5888 invalida i 516 obitelji poginulih) i potrebno je 207 milijuna kuna godišnje. Međutim, ta će se brojka povećati za još tristotinjak ljudi i oko milijun kuna jer još nije riješeno 609 zahtjeva.

Osim na temelju ugovora iz 2005, Hrvatska već nekoliko godina izdvaja i za mirovine oko 6500 bivših vojnika HVO-a koji su u sustavu mirovinskog osiguranja kao pripadnici HV-a. Za njihove mirovine godišnje odlazi gotovo 500 milijuna kuna jer oni primaju samo hrvatsku mirovinu. To znači da Hrvatska trenutno daje 700 milijuna kuna za mirovine HVO-a.

Invalidima i obiteljima pripadnika HVO-a koji su pravo na mirovinu u Hrvatskoj stekli na temelju ugovora s BiH iz našeg se proračuna nadoknađuje samo dio mirovine. Ugovorom se Hrvatska obvezala pomagati svoje državljane, invalide HVO-a i članove obitelji poginulih, s obzirom na to da je mirovina koju primaju od BiH mala. Iz proračuna im se isplaćuje razlika do iznosa braniteljske mirovine u Hrvatskoj.

Tako danas invalidi HVO-a primaju prosječno 2800 kuna mjesečno mirovine od HZMO-a, a članovi obitelji poginulih 3067 kuna. Oni, pak, koji su u sustavu kao pripadnici HV-a dobivaju prosječnu braniteljsku mirovinu od 5400 kuna