IZBORI U SPLITU

Za Keruma osim u predgrađima glasali i u centru

02.06.2009 u 22:42

Bionic
Reading

Osim što je u Splitu očekivano osvojio prigradske i manje elitne gradske četvrti, za Željka Keruma je glasala i većina stanovnika stare gradske jezgre

Malo je kotareva na krajnjem istoku grada gdje je Kerum osvojio manje od 70 posto glasova, a uvjerljivi rekorderi su Mejaši s više od 84 posto, Šine s gotovo 83 posto te Brda - na kojima je i sam novi gradonačelnik ubacio listić - s nešto više od 81 posto. Takva je slika sukladna uobičajenoj predodžbi o tome tko je zapravo u Splitu izabrao Keruma jer ta su naselja - uz dodatak Visoke, Sirobuje, Pujanki, Ravnih Njiva, Kmana i Kocunara - naselile tisuće doseljenika iz zaleđa, to je carstvo divlje gradnje i vječna utvrda HDZ-a koja se sada okrenula od stare ljubavi.

Slično je i u svim prigradskim mjestima, od Kamena, preko Stobreča i Žrnovnice do kilometrima udaljenih mosorskih mjesta Srinjina i Sitna Gornjeg i Donjeg. Kerum je osvojio većinu, i to ne baš zanemarivu, i u čvrstoj urbanoj jezgri Splita, u kotarevima Grad i Varoš.

Ostojić je osvajao mahom 'finije' kvartove. Na elitnim Mejama, gdje i sam živi, osvojio je 53,80 posto, a na sjevernoj strani Marjana, među nešto višom srednjom klasom Spinuta i Poljuda, zabilježio je rekord od 56,5 posto.

SDP-ovac je najteže izgubio tamo gdje je odaziv bio najskromniji. Primjerice, na Mejašima je to bilo samo 38,48 posto. S druge strane, gdje god je odaziv otišao visoko, popravljao se i rezultat SDP-ova kandidata, piše Jutarnji list.