POVJERENSTVO PROTIV TEPCA

Za katastrofu u Fukushimi 'odgovoran čovjek'!

05.07.2012 u 14:33

Bionic
Reading

Nuklearna nesreća u Fukushimi bila je 'katastrofa za koju je odgovoran čovjek', a nije je samo izazvao potres i divovski tsunami do kojeg je došlo 11. ožujka 2011. na sjeveroistoku Japana, zaključilo je u četvrtak istražno povjerenstvo s mandatom parlamenta

'Nesreća je rezultat ilegalnih dogovora vlade, agencija za regulaciju i operatera Tepca te pogreške u upravljanju istih tih instanci', objasnilo je povjerenstvo u konačnom izvješću.

'Iznevjerili su pravo nacije na zaštitu od nuklearnih nesreća. Zato smo došli do zaključka da je nesreću očito uzrokovao čovjek', nastavlja se u dokumentu od 641 stranice.

'Mislimo da su temeljni uzroci nesreće sustavi organizacije i regulacije temeljeni na pogrešnoj logici u odlučivanju i djelovanju, a ne pojedinačna kompetencija', dodaje se.

'Uprava Tepca bila je svjesna kašnjenja s radovima na zaštiti protiv potresa i mjerama protiv tsunamija i znala je da je Fukushima Daiichi ranjiva', istaknulo je povjerenstvo.

Riječ je o trećoj istrazi vođenoj o toj katastrofi. Izvješće je objavljeno nakon šestomjesečne istrage u kojoj je ispitano više od tisuću osoba.