PRVI KORAK

Za cjelodnevnu nastavu prijavilo se 68 škola, pogledajte tko je sve na popisu

08.05.2023 u 17:43

Bionic
Reading

Na Javni poziv za eksperimentalni program cjelodnevne škole prijavilo se ukupno 68 osnovnih škola, najviše njih u Osječko-baranjskoj županiji, a popis odabranih škola bit će objavljen početkom idućeg tjedna, izvijestilo je u ponedjeljak Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Prema podacima Ministarstva, prijavilo se 68 matičnih osnovnih škola, odnosno zajedno s područnim školama koje neke od njih imaju, ukupno 183.

Iz Osječko-baranjske županije prijavilo se 13 škola, no nijedna se nije prijavila iz Istarske županije. Po šest škola prijavilo se iz Splitsko-dalmatinske i Vukovarsko-srijemske županije, po pet ih se prijavilo iz Karlovačke i Sisačko-Moslavačke, po četiri iz Virovitičko-podravske i Varaždinske županije, a tri iz Koprivničko-križevačke županije.

U Zagrebu su se prijavile dvije škole, kao i u Bjelovarsko-bilogorskoj, Brodsko-posavskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Krapinsko-zagorskoj i Ličko-senjskoj županiji, a po jedna škola prijavljena je iz Međimurske, Primorsko-goranske, Šibensko-kninske, Zadarske i Zagrebačke županije.

Model cjelodnevne škole sastoji se od četiri odgojno-obrazovna programa - programa nacionalnog kurikuluma, odnosno obavezne i izborne nastave (A1), programa potpore, potpomognutog i obogaćenog učenja (A2), izvannastavnih aktivnosti (B1) i izvanškolskih aktivnosti (B2).

U programima A1 i A2 sudjelovali bi svi učenici i u školi bi, ovisno o rasporedu, učenici razredne nastave boravili do 14 sati, a učenici predmetne nastave prosječno do 15 sati. Nakon obavezne nastave za sve učenike slijede aktivnosti izbornih programa za dio učenika.

U e-savjetovanju četiri eksperimentalna kurikuluma

Uz povećanje satnice nekih predmeta, poput hrvatskoga i matematike od prvog do osmog razreda, likovnog i glazbenog od prvog do četvrtog, tjelesnog u četvrtom, geografije u petom te tehničkog u šestom, uvode se i novi. Tako se kao alternativa vjeronauku od prvog do osmog razreda uvodi predmet Svijet i ja, a učenici od prvog do četvrtog razreda dobit će predmet Praktične vještine.

  • +2
Radovan Fuchs Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar

Od prvog do osmog razreda kao obavezan uvodi se predmet Informacijske i digitalne kompetencije. Predmet priroda i društvo u nižim razredima razdvaja se na dva predmeta - Društvo i zajednica te Prirodoslovlje, a taj će predmet osnovnoškolci slušati do šestog razreda.

Eksperimentalne kurikulume za predmete Prirodoslovlje, Informacijske i digitalne kompetencije, Društvo i zajednica te Praktične vještine ministarstvo je u ponedjeljak uputilo u javno savjetovanje.

Svi zaposlenici eksperimentalnih škola dobit će mjesečno uvećanje osnovne plaće od 5 posto. Razrednici će dobiti i dodatak u iznosu od 5 posto, a predviđeni su i dodaci za nastavnike koji sudjeluju u programima A2 i B1.

Ukupan maksimalni iznos dodataka na osnovnu plaću unutar eksperimentalnog programa može iznositi do 25 posto mjesečno.

Popis škola koje su se prijavile objavljen je danas, a može se vidjeti u nastavku ili na ovoj poveznici.