nakon dva masakra

Učenike u Srbiji pazi policija, na političkoj sceni zakuhalo oko prosvjeda

08.05.2023 u 11:52

Bionic
Reading

Od danas se svi učenici u Srbiji vraćaju na redovnu nastavu, osim u Osnovnoj školi na Vračaru, mjestu velike tragedije

Mjere vlade stupaju na snagu i ovog jutra policajci se raspoređuju u svih 1800 škola u zemlji. Bit će prisutni i na svim javnim mjestima na kojima se okuplja veći broj građana, piše Blic.rs.

U svim školama u Srbiji od danas od 8 sati pa sve do kraja nastave bit će prisutni policijski službenici koji će preventivno djelovati, rekao je državni tajnik u ministarstvu unutrašnjih poslova Danilo Stevandić.

Na ulazu u OŠ Vladislav Ribnikar nalaze se četiri policajca, a njezina vrata otvaraju samo zaposleni. Nastave nema, a od ponedjeljka će biti organiziran produženi boravak za učenike nižih razreda, od prvog do četvrtog. Nastava bi za sve učenike trebala početi u srijedu 10. svibnja, sedmog dana od tragedije nezabilježene u školama u Srbiji.

U međuvremenu se zakuhalo na srpskoj političkoj sceni. Prosvjed opozicije zakazan je za 18 sati ispred zgrade Skupštine Srbije, a na kojem će se tražiti smjena ministra policije Bratislava Gašića i šefa BIA-e Aleksandra Vulina, ukidanje reality programa na televiziji te emisija koje promoviraju nasilje, agresiju, nemoral i primitivizam, kao i zabrana tiskovnih medija koji promoviraju primitivizam i emitiraju lažne vijesti. Uz to, zahtijeva se smjena rukovodstva javnog servisa zbog emitiranja programa koji promovira nasilje i kriminal.

'Ovo je trenutak u kojem svaki ‘građanin‘ može dati ostavku na mjesto ‘građanina‘, apelirajući tako na svako ljudsko biće da preispita vlastito mjesto i odgovornost u kreiranju jednog sveopćeg ‘ludila‘. Kako smo došli do ovog, pred čim smo žmirili, koliko puta smo rekli da nas se ne tiče nešto jer je to nečije tamo, koliko puta smo okrenuli glavu i bili umorni reagirati, saslušati, vidjeti, potražiti moguće načine… Svako od nas može postaviti ovo pitanje i sigurno će, ako je iskren prema sebi, naći neke situacije ili dosta njih pred kojima je zažmirio, birajući zonu komfora nasuprot podrške, razumijevanja i sl. Kriza vrijednosti jednog društva ne može se svirepo pripisati opozicijskim strankama i liderima, jer je to toliko besmislen oblik manipulacije, osuđujući ih da koriste tragediju za jeftine političke poene… U ovom bolnom trenutku čuje se tihi, poluglasni vapaj svih za akcijom, da se nešto hitno mora promijeniti.'

Iz općinskog odbora SNS-a Vračar stiglo je priopćenje puno uvreda. 'Karikaturalne mentalne sposobnosti, bezlično zlo, izvitoperena ambicija, neobrazovani, manjkavo inteligentni', sve to i još više od toga našlo se na repertoaru naprednjaka. Iz opozicije stiže odgovor - 'zato danas ustajemo protiv nasilja', javlja Nova.rs.

  • +7
Cvijeće i crteži za ubijene učenike i zaštitara u beogradskoj školi Izvor: Pixsell / Autor: Milos Tesic/ATAImages

Naime općinski odbor Srpske napredne stranke na Vračaru povodom najavljenih protesta opozicije, zakazanih za danas u 18 sati, izdao je priopćenje sljedećeg sadržaja: 'U najbolnijem trenutku Srbije opozicija izgleda kao nasilnik, zli nasilnik. Ali njihove karikaturalne mentalne sposobnosti danas, ni manje ni više, su monstruozne. Bezlično zlo, uronjeno u svoju izvitoperenu ambiciju, usuđuje se koristiti ovu nacionalnu tragediju za svoj osobni interes. Njihova destrukcija morala onemogućava im da shvate da je ovdje u pitanju bol srpskog naroda i borba za očuvanje obitelji. Onemogućava im da shvate da je u dva dana ispisana nova Krvava bajka. Onemogućava im da shvate da su ovdje u pitanju prava svakog djeteta na život i slobodu. Onemogućava im da shvate da su na marginama srpskog društva, evidentno neobrazovani i manjkavo inteligentni i da kao takvi proživljavaju moralnu krizu i entropiju vrijednosti. U dane žalosti pozivate na prosvjed? Ostanite u mraku i tišini, gospodo! Tu vam je mjesto.'