masovno ubojstvo

Ocu učenika-ubojice određen pritvor, poznato za što je sve osumnjičen

05.05.2023 u 17:40

Bionic
Reading

Viši sud u Beogradu odredio je do 30 dana pritvora ocu učenika K. K (13) koji je prije dva dana u beogradskoj osnovnoj školi 'Vladislav Ribnikar' očevim pištoljem ubio osmero školskih kolega i zaštitara, a ranio šestero učenika i nastavnicu.

Otac dječaka V.K. (47) osumnjičen je za kazneno djelo protiv opće sigurnosti i da je obučavao svog trinaestogodišnjeg sina da rukuje vatrenim oružjem i streljivom tako što ga je vodio u streljanu.

Također mu se stavlja na teret da je postupao protivno odredbama Zakona o oružju i streljivu i suprotno Pravilniku o prostorno-tehničkim uvjetima za sigurno skladištenje oružja tako što oružje i streljivo nije osigurao da dijete ne može do njega.

Pritvor mu je određen zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da bi u kratkom vremenskom razdoblju mogao ponoviti kazneno djelo, kao i zbog toga jer je za kazneno djelo koje mu se stavlja na teret propisana kazna zatvora u trajanju dužem od deset godina.

Više javno tužiteljstvo (VJT) u Beogradu ranije je priopćilo da je otac saslušan te da je negirao krivnju. Tijekom saslušanja, koje je trajalo više od tri sata, osumnjičeni se aktivno branio.

Njegov sin, 13-godišnji učenik K. K., ponio je oružje i streljivo u školu 'Vladislav Ribnikar' koju pohađa, gdje je ispalio veliki broj hitaca i ubio zaštitara, te osmero učenika, a teško ranio još šestero školskih kolega i nastavnicu. Prema ranijim navodima policije, tijekom očevida nakon pucnjave u školi nađeno je 57 čahura, te još šest metaka.

Dječak je uspio doći u posjed pištolja CZ Shadow kalibra 9x19 milimetara i pištolja Ruger MK kalibra 22 mm LR, za koje V. K. posjeduje dozvole, ali koji nisu bili pravilno osigurani i nedostupni drugim osobama. Tužiteljstvo ukazuje da K. K. nije kazneno odgovoran jer nema navršenih 14 godina, te je radi opservacije smješten u odgovarajuću psihijatrijsku ustanovu za djecu i mlade.

Sadašnja granica kaznene odgovornosti za maloljetnike u Srbiji je 14 godina, a poslije tragedije u školi srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je predložio da se kako jedna od preventivnih mjera granica kaznene odgovornosti smanji sa 14 na 12 godina.

Srbijanski odvjetnik i donedavni povjerenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić ocijenio je ranije u petak za N1 spornom ideju o spuštanju dobne granice kaznene odgovornosti sa 14 na 12 godina s obzirom na to da je Srbija potpisnica Konvencije o pravima djeteta, uz koju se predlaže daljnje podizanje te dobi, a ne njeno spuštanje.

  • +9
Pucnjava u Beogradu Izvor: Pixsell / Autor: A.M./ATA Images /PIXSELL

Srbija treća u svijetu po broju oružja na 100 stanovnika

U Srbiji se, prema podacima nacionalne asocijacije za oružje, u privatnom posjedu drži više od 900.000 komada raznog naoružanja; od pištolja do lovačkog oružja, objavili su ranije mediji u povodu tragične pucnjave u školi.

Prema podacima iz istraživanja švicarskog istraživačkog projekta Small Arms Survey iz 2018. godine, procjene su da se Srbija, uz Crnu Goru, nalazi na trećem mjestu u svijetu po broju oružja na 100 stanovnika.

Istraživanje pokazuje da je na prvom mjestu SAD s oko 390 milijuna komada oružja. Odnos u Sjedinjenim Državama je 120,5 komada vatrenog oružja na 100 stanovnika i daleko nadmašuje druge zemlje. Na drugom je mjestu Jemen s 52,8, dok je za Srbiju procjena 39,1 komada oružja na 100 stanovnika.