'PODEBLJANE' 4 ZAPOSLENICE

Za 'čišćenje' zemljišta Bandić dao 275.000 kuna

15.04.2009 u 23:52

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa svojim je vlastitim zaposlenicama u 2008. godini sklopio 19 ugovora o djelu kojima im je redovitu plaću podebljao s ukupno 275 tisuća kuna

ZAGREB - Za samo šest mjeseci četiri su zaposlenice Gradskog poglavarstva zaradile taj novac jer su navodno nakon radnog vremena raščišćavale imovinsko-pravne probleme u zemljišnim knjigama. No, taj su posao one zapravo trebale obaviti u radno vrijeme i za redovitu plaću, koja u Gradskom poglavarstvu iznosi između 8 i 12 tisuća kuna, a u najboljem slučaju trebali su im biti plaćeni prekovremeni sati.

Najizdašnije honorare za posao koji je ionako trebala obavljati dobila je Ninoslava Zeković, pročelnica za imovinsko-pravne poslove, koja je za samo pet mjeseci zaradila 117.173 kune. Večernji list posjeduje ugovore koje je potpisala s Milanom Bandićem, a najveći od tih ugovora priskrbio joj je bruto iznos od 106 tisuća kuna, i to za samo dva i pol mjeseca – od 14. siječnja do 31. ožujka 2008. godine.

Ugovorom je bila obvezna nakon radnog vremena, od 16 do 20 sati, 'obraditi zemljišnoknjižne uloške, surađivati s geodetima i općinskim sudom, saslušavati stranke i uknjižiti grad na zemljišta za potrebe glavnog odvodnog kanala'. Poslovi navedeni u ugovoru zapravo su potpuno jednaki onima koje je trebala obavljati u radno vrijeme, i to još prije nekoliko godina, jer plan izgradnje GOK-a datira još iz kraja 90-ih godina.

Iako je krajnje čudno sklapanje ugovora o djelu s već zaposlenima, i to za njihov redoviti posao, tu još uvijek nije kraj zanimljivostima. U ugovoru Ninoslave Zeković stoji naime da bi ona trebala kontrolirati samu sebe i sa samom sobom koordinirati posao.

'Naručitelj (Grad Zagreb, op. a.) zadužuje Ninoslavu Zeković, pročelnicu Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu grada, da koordinira i kontrolira obavljanje posla iz ovog ugovora o djelu, da prikupi dokaze o obavljenom poslu..., da potvrdi da je naručeni posao izvršen te da se naknada iz ugovora o djelu može isplatiti izvođaču (Ninoslavi Zeković, op. a.)', stoji u članku 4. ugovora. Ninoslava Zeković je također trebala obavještavati Ines Bravić, svoju vlastitu pomoćnicu, kako napreduje dodijeljeni joj posao. Pritom je i Ines Bravić, baš kao i Daniela Franić Vrban i Snježana Cifrek – redom zaposlenice Gradskog poglavarstva – imala ugovor identičan Zekovićkinom.

Autentičnost ugovora i prakse da se sa zaposlenicima sklapaju ugovori o djelu potvrdio nam je sam zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

'To već godinama radimo kad su posrijedi posebni projekti', rekao je Bandić, koji u takvom načinu rada ne vidi ništa čudno. Tvrdi da njegova pročelnica i ostale zaposlenice nisu taj posao mogle odraditi u redovito radno vrijeme, pa je zato s njima potpisao ugovore o djelu. 'Trebale su počistiti tri tisuće čestica na 39 hektara zemljišta za GOK i pročistač otpadnih voda. To je golem posao', rekao je Bandić.

Dio djelatnica – o čemu Večernji list također posjeduje pisane dokaze – posao po ugovorima o djelu zaista je obavljao nakon radnog vremena, no istodobno su Poglavarstvu naplaćivale prekovremene sate. Tako su i treći put naplatile isti posao, a događali su se čak i slučajevi kad su prekovremene sate dvaput naplaćivale, tvrdeći da su u isto vrijeme, subotom, bile na seminarima i radile posao u uredu.